<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121936" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Мариупол се...

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия “референдум”: Подписвате си присъдите (видео)

13 Март 2022
0 6853

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия “референдум”: Подписвате си присъдите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди местните администрации, които са влезли в преговори с руските сили, че сами са си “подписали присъдите”, предаде Клуб Z, цитирайки украинския информационен сайт “Гордон”.

„Искам да кажа на някои лидери, които не са се погнусили да разговарят с окупаторите… Искам да кажа: ако някой от тях внезапно бъде изкушен от предложения от окупаторите… Вие подписвате своята присъда. Присъдата е да последвате повече от 12 хиляди окупатори, които не можаха да разберат навреме защо не трябва да се посяга на Украйна“, каза Зеленски във видеообръщение.

Обръщението на Зеленски идва на фона на руски опити да се проведе “референдум” за независимост в окупираните от руските сили  части на Херсонска област подобно на проведения в Крим през 2014 г.

Външният министър на Украйна: Русия готви референдум за независима република в Херсон

“Изнудват местните лидери, оказват натиск върху депутати. Търсят някого да подкупят, за да организират т. нар. Херсонска народна република. Същата като мъртвородените Донецка народна република и Луганска народна република. Да организират някакви “комисии” срещу легитимните власти на нашата земя. И против волята на хората, които всеки ден излизат на протест и искат Украйна“, каза украинският държавен глава.

Президентът не назова имена, но в Мелитопол, Запорожка област, след отвличането на кмета Иван Фьодоров, местният заместник на Общинския съвет Галина Данилченко действаща като “изпълняваща длъжността” призова жителите да не се съпротивляват, “да бъдат разумни” , „да не се дестабилизира обстановката“ и да не участват в „екстремистки действия“, под които, очевидно, имаше предвид протести срещу окупаторите, отбелязва “Гордон”.

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия "референдум": Подписвате си присъдите

Той изрази благодарност към жителите на превзетите градове, които излизат на протест срещу окупаторите.

Зеленски предупреди сътрудниците на готвения от Русия “референдум”: Подписвате си присъдите

Източник: Клуб Z

Видео: Evening Standard

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции