<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокатът на ...

Зеленски: Време е за честни и смислени преговори

19 Март 2022
0 398

Зеленски: Време е за честни и смислени преговори – това заяви украинският президент, цитиран от Deutsche Welle.

Според Зеленски “това е единственият шанс за Русия да ограничи щетите, които е нанесла със собствените си грешки”. 

Ако териториалната цялост на Украйна не бъде възстановена, Русия ще претърпи “сериозни загуби”, предупреди Зеленски. “Време е да се установи териториалното единство и справедливост за Украйна”, каза още украинският държавен глава. “В противен случай Русия ще претърпи такива загуби, че ще са необходими няколко поколения, за да се възстанови”.

Сраженията край Чернигов, Харков, Суми и Мариупол продължават

Междувременно украинската армия съобщи, че страната е загубила достъп до Азовско море. Руските войски продължават с опитите да блокират Чернигов, Харков и Суми. Тези три града се считат за решаващи за обграждането на Киев. В продължение на седмици ожесточената съпротива там попречи на руските военни да се приближат по-близо до столицата.

Зеленски: Време е за честни и смислени преговори

25 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас, 50 000 са общо в страната

Кметът на Киев Виталий Кличко нарече руснаците “фашисти, защото убиват жени, деца и цивилни”.

Според Генералния щаб на Украйна блокадата на Мариупол продължава на югоизток, а руската армия все още се опитва да щурмува града. “Повече от 9 000 души бяха евакуирани от обсадения Мариупол”, заяви президентът Владимир Зеленски на вечерния си брифинг. Над 180 000 граждани са били евакуирани. “Пренесени са стотици тонове помощ. Но окупаторите продължават с добре познатата тактика да ги блокират”, заяви още Зеленски. Русия отправи контраобвинения към Украйна, че блокира доставки на храни и лекарства.

Над 800 хиляди украинци са без ток

По данни на ООН от началото на инвазията на Русия над три милиона украинци са напуснали страната. Расте и вътрешната миграция – шест милиона и половина са напуснали домовете си в страната. 

Метрото в Киев продължава да е убежище за хиляди украинци.

Метрото в Киев продължава да е убежище за хиляди украинци.

Много от тези, които остават в Украйна, трябва да се борят с тежкото ежедневие – постоянния страх от ракети и бомби, но и оцеляването в условията на недостиг на стоки и базови услуги. Според украинската енергийна компания над 800 000 души са без ток и над 270 000 без отопление.

Зеленски: Време е за честни и смислени преговори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции