<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151861" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна пече...

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

21 Ноември 2022
0 88

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО.

Според Световната здравна организация (СЗО) предстоящата зима ще бъде “животозастрашаваща” за милиони украинци след поредицата от опустошителни руски атаки срещу енергийната мрежа на страната.

“Просто казано, тази зима ще бъде борба за оцеляване”, заяви регионалният директор за Европа Ханс Клуге пред репортери при посещението си в Киев, предава БНТ.

Клуге подчерта, че повредите в енергийната инфраструктура на Украйна, причинени от многобройните ракетни удари, “вече оказват влияние върху здравната система и здравето на хората”.

Повече от 8300 мирни граждани са загинали заради войната в Украйна

От началото на руската инвазия през февруари СЗО е регистрирала повече от 700 нападения срещу здравни заведения в Украйна. Това е “явно нарушение” на международното хуманитарно право, подчерта Клуге. По думите му продължаващите атаки срещу здравната и енергийната инфраструктура означават, че стотици болници и здравни заведения вече не функционират пълноценно.

Очакванията са още милиони да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност.

Междувременно седмица след освобождаването на Херсон, градът е изправен пред нова опасност – руските бомбардировки.

В 271-я ден от войната продължават да се водят тежки сражения в Източна Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че само в неделя руските части са нанесели над 400 удари с артилерия. През следващите дни украинските власти ще се опитат да организират евакуация на желаещите да напуснат Херсон. Идеята е да ги прехвърлят в западната част на страната.

За обстрел над най-голямата атомна електроцентрала съобщиха представители на Международната агенция по атомна енергия рано в понеделник. Експертите на МААЕ от месеци наблюдават отблизо случващото се в района на АЕЦ “Запороже” в Укирайна. По техни данни, няма пострадали, както и щети по инфраструктурата на реакторите.

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции