<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 4-годишно мом...

Злоупотреби и корупция – в какво обвиняват австрийския канцлер Курц

09 Октомври 2021
0 111

Злоупотреби и корупция – в какво обвиняват австрийския канцлер Курц? Отговора търси Deutsche Welle.

Напрежението в управляващата коалиция между Австрийската народна партия (АНП) и Зелените нараства. Докато АНП иска да запази коалиционното управление, поведението на Зелените все още не е съвсем еднозначно. По-малкият коалиционен партньор се съмнява в дееспособността на канцлера Курц и смята да проведе нови консултации с шефовете на парламентарните фракции.

Борисов за ЕС и ваксините: Ще излезе, че едни членки ще натрупат колективен имунитет, а други – не

И докато ръководството на АНП застава зад канцлера Себастиан Курц, някои водещи политици от партията изразяват критика. Сред тях са министър-председателите на провинциите Форарлберг и Щирия – Маркус Валнер и Херман Шютценхьофер. Валнер заяви, че обвиненията срещу австрийския канцлер са “тежки”, а според Шютценхьофер, силата на обвиненията е “невъобразима”.

Злоупотреби и корупция - в какво обвиняват австрийския канцлер Курц
“Човекът, който взима всички важни основни решения”

В заповедта за претърсване на прокуратурата, която обхваща 104 страници и бе публикувана в пълен размер в австрийското списание “Профил”, Себастиан Курц е наречен “централната фигура” по обвиненията в злоупотреби, корупция и даване на подкупи. Всички наказуеми деяния били “извършени основно в името на неговия личен интерес”.

В документа се казва още: “От множеството анализирани съобщения в чата става ясно, че той (Курц – б.ред.) е човекът, който взима всички важни основни решения, изпълнявани впоследствие от неговия най-тесен кръг от съветници”.

Конкретното обвинение срещу канцлера Курц е, че с пари на ръководеното от консервативната АНП Министерство на финансите от 2016 година насам са били финансирани обяви в един вестник, като в замяна на това изданието публикувало благоприятни за Курц резултати от допитвания. Твърди се, че този план е помогнал на Курц да поеме лидерската роля в собствената си партия. Така после и да стане канцлер.

Според прокуратурата това се доказва чрез многобройни текстови съобщения на близки и доверени лица на сегашния канцлер. До 2017 година Курц беше външен министър, а през май 2017 пое лидерската роля в АНП. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2017-та неговата Народна партия стана първа сила, а Курц – федерален канцлер.

Курц, който яростно отрича обвиненията в корупция, не желае да се откаже от канцлерския пост. “Надявам се, че и занапред ще запазим стабилната ситуация в нашата страна”, каза той и обяви, че АНП продължава да подкрепя сегашното правителство, с което страната преминала през трудна фаза – включително и поради пандемията.

Опозицията не желае предсрочни избори

И трите опозиционни партии – Социалдемократическата партия на Австрия, Партията на свободата и най-малката НЕОС смятат обвиненията срещу Курц за съществени и настояват за оставката му. Социалдемократите и Партията на свободата обявиха също, че ще внесат искане за гласуване на вот на недоверие срещу канцлера.

В сегашната ситуация опозицията вижда паралели с т.нар. афера “Ибиса”. В същото време обаче тя не желае предсрочни избори. “Това, че АНП е затънала в корупция, не означава, че в Австрия трябва да провеждаме избори на всеки две години”, каза лидерката на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер.

Във вторник австрийският парламент ще се събере, за да гласува внесения от опозиционните партии вот на недоверие срещу Себастиан Курц.

Злоупотреби и корупция – в какво обвиняват австрийския канцлер Курц

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции