<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полша и Герма...

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за “фалшиви новини”

18 Март 2022
0 11091

Представете си свят, в който поствате коментар в Instagram и преди да се усетите, получавате обвинение, което ви грози с 10 години затвор. Въображението е излишно, случаят е напълно реален, пише Булевард България.

Вероника Белоцерковская, известна като Белоника, е една от първите хора в Русия, подведени под наказателна отговорност по новия член за „фалшиви новини“. 51-годишната жена поддържа блог за храна и готвене от години, който се превръща в бизнес. В Instagram я следват над 900 000 души. 

Създадоха версия на Twitter, която заобикаля цензурата в Русия

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Тя приема новината за делото като едновременно “забавна и шокираща”.

Споделя я в профила си с думите “официално съм обявена за достоен човек“.

Промените в Наказателния кодекс бяха приети след началото на войната в Украйна. Te заплашват с присъда до 15 години затвор всеки, който публикува “невярна информация” за т.нар. “специална операция” на Путин. Това бележи ескалация в репресиите на Русия срещу антивоенното инакомислие.

АЕЖ: Български журналисти също са заплашени от военната цензура в Русия

Следственият комитет на Русия съобщава, че делото е образувано срещу Белоцерковская заради постове, публикувани на страницата ѝ в Instagram, които „съдържат съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили“.

Рускинята, която яростно критикува действията на армията в Украйна, казва, че конкретните обвинения срещу нея могат да я вкарат в затвора за 10 години.

„Аз съм точно този тип човек, който Путин има предвид, когато започна речта си снощи (в нея той призовава за “национално самопрочистване” от хора, които не подкрепят действията на властта и мечтаят за западния начин на живот, б.р.). Той иска да представи хора като мен като предатели, пета колона“, коментира тя в интервю за Guardian от къщата си във Франция, където се установява по време на пандемията и откъдето днес ръководи луксозно готварско училище.

Война от фалшиви новини за войната залива социалните мрежи (“Шок! Ужас! Бомба!”)

„Живея добър живот, публикувам красиви снимки на храна онлайн. Сега искат да ме представят като лицето на „декадентския Запад“.
10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Речта на Путин съдържаше ясни враждебни препратки препратки към онези руснаци, които не са „психически“ съпричастни с нацията.

Путин каза: „Руският народ винаги ще може да различи истинските патриоти от измет и предатели и просто да ги изплюе като муха, която случайно е влетяла в устата им. Убеден съм, че едно такова естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да отговорим на всякакви предизвикателства.”

Той добави, че някои руснаци „не могат да живеят без миди и свободата на половете“.

Журналист влезе в новините на руската телевизия с плакат “Спрете войната” (видео)

Белоцерковская се определя като ,,разумен човек“. ,,Определено не планирам да се връщам в Русия, докато има такива обвинения”.

Според нея е показателно, че властите не обвиняват журналист или политик по новия закон, а блогър за храна и лайфстайл.

„Целят да накажат много по-широк кръг от обществото“.

След речта на Путин анализаторите изразиха подобни опасения, че руският лидер полага основите на по-ожесточена репресия у дома.

„Кремъл де-факто върна съветския термин „враг на държавата“, когато Путин нарече част от руския народ „национални предатели“.

Русия е арестувала над 14 хиляди протестиращи от началото на войната

Заяви пред Guardian Андрей Колесников, старши сътрудник в Фондацията на Карнеги. „Навлизаме в нова фаза на процес, който продължава от известно време. Целта е да се дискредитира всеки, който изрази своята опозиция срещу Путин”. 

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Родената в Одеса през 1970 г. Белоцерковская е добре позната фигура в московското висше общество. Сред приятелите ѝ има много светски личности, включително Ксения Собчак, дъщерята на политическия ментор на Путин – Анатолий Собчак.

Тя е ярък противник на войната. Белоника е на мнението, че руския президент превръща родните „момчета на възраст 18-20 години в кайма за своите имперски амбиции“.

Журналисти от най-стария вестник в Беларус бяха осъдени на затвор

Не съм политическа личност, говоря като майка на трима сина. Украинските деца умират, не е възможно да се мълчи

Инфлуенсърката потвърди, че се чувства в безопасност, когато говори от чужбина. „Много от моите приятели в Русия са съгласни с мен, но се страхуват да кажат нещо. Напълно го разбирам.”

Обвинението срещу нея показва готовността на Кремъл да преследва руския социален, бизнес и културен елит, който изразява дори най-малката опозиция срещу военните действия на Путин.

Друг богат руски бизнесмен, който живее в Лондон, но често пътуващ до Москва, коментира: „Наистина не се чувствам в безопасност да се върна в Русия след речта. Сигналите са толкова ясни”. 

Ще съдят антивоенната журналистка от “Първи канал”, Франция ѝ предлага защита

Не само западно ориентираните заможни руснаци могат да станат жертва на нова вълна от репресии. 

В рязък контраст с високопоставената Белоцерковская, другите двама руснаци, обвинени в сряда по новия закон, са жители на сибирския регион Томск.

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Едната, Марина Новикова, 63-годишна пенсионерка от малък индустриален град край Томск, е обвинена в „дезинформация“ срещу военните за критика на действията на Русия в Украйна. Постовете ѝ са публикувани в личния ѝ канал в Telegram, който наброява само 170 абоната по това време. Третото лице не е посочено.

Руската журналистка Марина Овсянникова: 14 часа ме разпитваха (видео)

Колесников каза, че привидно случайното прилагане на новия закон служи за много конкретна цел: да създаде атмосфера на страх в обществото.

„Посланието от Кремъл е просто: „Страхувайте се, всеки може да бъде следващият“. Скоро ще видим още подобни обвинения. Те едва сега започват.”

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за “фалшиви новини”

Източник: Булевард България
Снимки: Instagram/belonika

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции