<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наводнение и ...

120 хиляди коли няма да имат право да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

28 Ноември 2022
0 2926

120 хиляди коли няма да имат право да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г. Това е очакваният ефект от въвеждането на нискоемисионни зони за коли с първа екокатегори. Проектът за наредба за тези зони бе обсъден в комисията по транспорт на Столичния общински съвет. Тя трябваше да влезе в сила от този 1 декември, но бе отложена при дискусиите през лятото, защото опозицията определи мерките като слаби и неефективни.

Този път към проекта на ГЕРБ-СДС бяха включени някои от предложенията на “Демократична България” – по-рано да се въведат ограниченията за колите с втора екологична група – от 1 януари 2024, а не от 2025 г. Забраната за отопляване с твърдо гориво да се забрани в цялата Столична община от 2029 г., а не от 2030 г., както предлагаше ГЕРБ-СДС.

Не беше възприето обаче предложението на “Демократична България” с по-сериозен ефект за подобряване на качеството на въздуха.

От 1 декември 2023 г. забраната да важи и за леко и тежкотоварните камиони с най-ниската, първа, екокатегория – бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов – преди 2002 г.

Забраната ще важи за влизане в зоната, наречена Малък ринг, която обхваща историческия център на града. Границите й са бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”. От 1 декември 2025 г. в София ще влезе в сила нискоемисионна зона. Тя ще е с доста по-голям обхват, наречена Голям ринг, предвижда проектонаредбата.

Глобите за влизане в тази зона ще са от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 5000 лева за юридическите. Контролът ще е на Столичната община. Ще се увеличи щатът на дирекция “Анализ и управление на трафика”, където е видеонаблюдението с камери на улиците и кръстовищата.
Екокатегорията на всеки автомобил се установява при годишния технически преглед (ГТП). Тя съдържа три компонента: годината на производство, фабричния евростандарт на колата и реалните вредни емисии от ауспуха й. Последният критерий е спорен и затова ще се въведе допълнителен контрол в пуктовете за ГТП, обяви Зарков.

Против нискоемисионните зони са БСП и “Патриоти за София”, защото ще затруднят допълнително, а няма да облекчат трафика. Колите ще заобикалят зоната по съседните малки улици и там ще стане ад, прогнозира Карлос Контрера от ВМРО, председател на транспортната комисия. На същото мнение е и Калоян Паргов от БСП, зам.-председател на комисията.

120 хиляди коли няма да имат право да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Вече е ясно къде в София няма да допускат “мръсни” автомобили с новите екостикери

Такса “задръстване” може да се въведе в София

Въвеждане на такса “задръстване” проучва Столичната община, съобщи mediapool.bg. Обявена е обществена поръчка до 70 000 лева за изготвяне на правен анализ за прилагането на такава такса в София.

Целта е да се плаща за влизането с кола в определени зони на града, където има засилен трафик и стават задръствания. Ще се анализират възможностите таксата да важи за всички коли, а не само за определени екокатегории, за да се намали замърсяването на въздуха.

120 хиляди коли няма да имат право да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции