<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125322" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ и Великоб...

6 последни случки в българския футбол, които го тласкат назад

09 Април 2022
0 375

6 последни случки в българския футбол, които го тласкат назад събира материал на в. Сега.

А във видеото ви припомняме как от БФС не допуснаха наш екип на пресконференция.

След проведения от Димитър Бербатов и екипа му конгрес на 18 март и последвалите жестоки решения на Изпълкома от 23 март с изключването на 62 клуба участници във форума футболът ни пое към нови низини.

Колизията между властта в БФС и опозицията съвсем излезе от нормалния тон и заприлича на махленски спор. В него почти всекидневно се прибавят нови неприятни нюанси. Някои от тях бихме искали да забравим на мига… ако искаме футболът ни някак да заприлича на европейски.

Остава надеждата, че съдът по-скоро ще се произнесе по всички казуси – конгреса от 12 октомври 2021 г., този от 18 март 2022 г., претенциите за вписване на Бербатов като президент и т.н. Не само за да бъде внесена някаква яснота в настоящата мътна ситуация, а и за да поспре потокът от контрапродуктивни новини.

“Мирният” протест на 31 март

Нагледахме се на недостойни сцени по време на т.нар. общонационален протест срещу ръководството на БФС. Първо – той събра около 500 души. Но и това стигна, за да влезе ръководството на футболния съюз в ролята на жертва (в случая – с право).

Доставените с касетки размекнати плодове киви бяха излишна екзотика. А озлобените детски физиономии, изпочупените букви и лого по стената на централния вход – още повече. Ако това е лицето на опозицията – няма нужда. Ако пък лидедът на протестиращите Димитър Бербатов не може да владее гнева на последователите си, значи се проваля в един от тестовете за ръководител. Защото само с укори към провинилите се, и то след дъжд качулка, няма да му се получат нещата.

Мъжкарят Венцеслав Стефанов

Макар да не попадна в състава на Изпълкома, избран на 12 октомври 2021 г., президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов продължава да се изживява като говорител (и адвокат) на ръководството на БФС. Не му стигна да охули вандалските прояви, ами и реши да определи среща на Димитър Бербатов на 4 април.

“Целия ден ще съм в Бояна и ще го чакам! По което време иска, тогава да дойде. Но го искам сам – да застанем мъж срещу мъж! Аз ще съм отпред, където вчера вилняха децата, да дойде Бербатов и пред мен да хвърли киви по входа. Хайде! Чакам те, Димитре! Ела”, призова Стефанов.

За да бъде водевилът пълен, той наистина стоя 3-4 часа в сградата на БФС въпросния понеделник, след което драматично заяви: “Аз гадже не съм чакал за среща толкова дълго, колкото него”.

Следващия път Стефанов може да пробва с призив към президента на ФИФА Джани Инфантино, да речем. Резултатът ще е същият.

Диалози в декларации

Че трудно ще бъде намерен общ език между двете страни, пролича и по факта, че вместо да се стигне до диалог, се действа с официални позиции, открити писма и прочие. От БФС например описаха как всячески са помагали на фалиралия ЦСКА и на новосформирания “ЦСКА-София”, откъдето обаче били крайно неблагодарни за добрината.

От “Българска армия” не закъсняха с отговора – в него президентът на БФС иронично бе наречен “Добринчо” Михайлов, Самарянин, Султан… Лансирано бе и твърдение, че през 2016 г. Борислав Михайлов е получил ултиматум в Министерския съвет – “или връщаш ЦСКА в Първа лига, или почват масови проверки за корупционни практики в БФС”.

И прочие епистоларни изпълнения, от които не ни става по-добре.

Борислав Михайлов е над нещата

След завръщането си от Катар президентът на БФС даде кратко изявление, в което не пропусна да каже по повод протестите на опозицията: “Не ми е на нивото да коментирам”. Той и преди се бе изказвал в този дух: “Бербатов не ми е таргет на мен”.

ОК, явно наистина не счита опозицията за нещо съществено. Но това самочувствие е смущаващо предвид факта, че феновете на седем основни клуба в страната са срещу Михайлов – тези на “Левски”, “ЦСКА-София”, “Ботев” (Пд), “Локомотив” (Пд), “Берое”, “Черно море” и “Пирин”. Като тези на “Черно море” и “Спартак 1918” направиха рядко срещано обединение за протеста срещу БФС на 3 април.

Сигурно и заради това Михайлов в последните години е ходил само на мачове на “Лудогорец”, където няма риск да си навлече “народната обич”, лееща се по стадиони и из социални мрежи. Затова и тези му пози са съвсем излишни и не на място. 

Чартърът до Доха

Като стана дума за пътуването до Доха за контролите с Катар и Хърватия, не бива да подминаваме и поредния “пъстър” чартър.

От репортаж на БНТ с изненада открихме, че за 9 дни в Катар са били хора, все “тясно свързани” с националния отбор – като собственика на “Царско село” Стойне Манолов, главния мениджър на Професионалната лига Атанас Караиванов и т.н.

Каквато и промяна да е прокламирана в БФС, тя явно не засяга прочутата щедра чартърна политика. А в настоящата критична ситуация във футбола ни всичко това изглежда като пир по време на война.

Оставка или не съвсем

От интервю на вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев пред “България днес” научихме, че той е огорчен от битките за власт и се оттегля от футбола. Но май не съвсем…

“Вече умишлено съм се отдръпнал от управлението на футбола. Това си е мое решение. Не е свързано с водената от сегашното ръководство политика. Официално продължавам да се водя вицепрезидент и не обмислям документално да подавам оставка”, казва той.

В тези смутни времена подобна разкрачена позиция е смехотворна. А и никога няма да е късно Фурнаджиев да се върне отново в играта, щом и оставка не е подавал. Така де, президентът Михайлов си оттегли оставката си, та той ли. В българския футбол нищо не е окончателно, както знаем.

6 последни случки в българския футбол, които го тласкат назад

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции