<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152294" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проруска гру...

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки

24 Ноември 2022
0 305

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки, пише Дневник.

Това е резултат от последната вълна от руски ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Стигна се дори до временно спиране на атомните електроцентрали в страната. Трите централи, които са под украински контрол бяха изключени, а охладителните системи на Запорожката – най-голямата в Европа, в момента в руски ръце – ползваха дизелови генератори.

Повече от 10 милиона души в Украйна останаха без ток

Украинската армия съобщи, че е имало общо 67 изстрела от Русия, 51 от които са били свалени. А 30 от всички са били насочени към столицата. Има най-малко 7 жертви и над 30 ранени.

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки
iStock

Кметът на града Виталий Кличко написа в Telegram, че възстановяването на електроподаването в града ще зависи и от възстановяването на баланса на енергийната система в цяла Украйна.

Правителствени представители обещаха електричеството и водоснабдяването да бъдат възстановени до тази сутрин.

Засегнати са ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електрифицираните автобуси не се движат заради недостиг на електроенергия, а влаковете на метрото се движат едва през 10 минути.

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

“Много сложа” ситуация

Володимир Зеленски определи ситуацията в Киев като “много сложна” по време на вечерното си обръщение, но увери, че опитите за възстановяване на електроподаването там и в други градове продължават. В тежко засегнати райони като Одеска област късно снощи едва 10% от битовите потребители имаха достъп до електричество.

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки
iStock

Нику Попеску, външният министър на Молдова, съобщи снощи в предаването на BBC “Newshour”, че “90% от страната е без електричество”.

“Тролейбуси, светофари, водопроводи – изключването на електричеството засегна всичко.” По думите му в последния месец и половина прекъсванията може да са били много, но днес е “много по-лошо”.

Масово спиране на тока в Молдова заради руските удари в Украйна

“Това е вреда, нанесена ни от Русия. Трябва ни електричество. Трябва ни газ. Не съм уверен, че има откъде да ги вземем. Това е много опасна ситуация. Молдовците може да опитат да избягат в ЕС. Може да се сблъскваме с хуманитарна криза, която да почувства цяла Европа”, категоричен бе Попеску.

Междувременно Зеленски обвини Москва в престъпления срещу човечеството. Това се случи на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

“Сред вас са представители на държава, която не предлага нищо на света освен терор, дестабилизация и дезинформация”.

По думите му “формулата на терора” на Москва е принудила “милиони да останат без енергийни запаси, без отопление, без вода”. Зеленски призова Съвета за сигурност да осъди ракетните удари по енергийната инфраструктура на Украйна.

“Енергийният терор е аналог на използването на оръжия за масово поразяване. Когато на улицата температурата е минусова, а десетки милиони остават без електричество, отопление и вода заради руски ракети, попаднали по енергийни обекти, това е очевидно престъпление срещу човечеството”

70% от Киев и 90% от Молдова са без ток заради поредните руски атаки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Димо

    24 Ноември 2022

    Когато украинци стрелят по руснаците не е престъпление

Реакции