<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105861" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Черно и бяло: ...

Може ли сексът да бъде екологичен?

02 Ноември 2021
0 162

Може ли сексът да бъде екологичен?

Когато мислим за начини, по които можем да намалим въглеродния си отпечатък върху природата, сексуалният ни живот обикновено не е в горната част на списъка. Все пак търсенията в мрежата за устойчиви продукти като веган презервативи и контрацепция с нулев отпадък нарастват през последните години.

Какво е екологичен секс?

„За някои да бъдат екологично чисти сексуално означава да избират лубриканти, играчки и презервативи, които имат по-малко въздействие върху планетата“, обяснява д-р Аденике Акинсемолу, учен по екологична устойчивост от Нигерия.

„За други това предполага намаляване на щетите при създаването на порно за служителите и околната среда. И двата примера са от значение.“

Може ли сексът да бъде екологичен?

Фондът на ООН за населението изчислява, че около 10 милиарда мъжки латексови презервативи се произвеждат всяка година и повечето се изхвърлят на сметища. Това е така, защото повечето презервативи са направени от синтетичен латекс, добавки и химикали, което означава, че не могат да бъдат рециклирани.

Австралийка поправи каяка си с помощта на презерватив и спечели медал от Токио 2020 (видео)

Има презервативи и от агнешка кожа, които се използват още от римско време. Те са единствените напълно биоразградими контрацептиви. За съжаление, презервативите са направени от червата на овца и не предотвратяват полови инфекции.

Много от лубрикантите също са на петролна основа и съдържат изкопаеми горива.

Това води до нарастване на органични продукти, тези на водна основа и популяризиране на домашните опции.

Д-р Теса Комърс публикува видеа в TikTok за сексуалното здраве и има повече от милион последователи. Най-гледаното и видео е рецепта за домашно приготвен лубрикант от царевично нишесте и вода.

Екологичен секс: какво е това и как влияе върху климата?
За екологичните продукти

Все пак трябва да се внимава с екологичните продукти, тъй като някои от тях не могат да се използват с повечето презервативи, защото могат да причинят скъсването му. И преди да вземете каквито и да е решение относно контрацепцията, се препоръчва да говорите с лекар.

Секс играчките са другите отпадъци, които влияят на околната среда, тъй като за тях масово се използва пластмаса. Предлагат се и алтернативи от стомана или стъкло, дори има секс играчки, захранвани със слънчева енергия.

Къде другаде могат да бъдат намалени отпадъците?

Освен всичко друго, могат да се направят и други промени в сексуалния ни живот в името на природата. Избягването на секс под душа, къпането с по-малко гореща вода, изключване на осветлението и използването на кърпи за многократна употреба са начини да повлияем върху планетата.

Лорън живее без отпадъци

Лорън живее почти напълно без отпадъци от 2012 г. Това, което не е успяла да рециклира, тя го събира в буркан.  В нейния буркан не може да се намери презерватив. А тъй като той е единствената ефективна защита срещу половите инфекции, тя моли всичките си сексуални партньори да се тестват, преди да спят заедно.

„Ако не се чувствате комфортно да помолите партньора си да бъде тестван преди да си легнете, тогава вероятно изобщо не трябва да спите с него.,  казва Лорън. Според нея „хората не трябва да използват презервативи и трябва да имат контрол на раждаемостта – от гледна точка на отпадъците“.

Екологичен секс: какво е това и как влияе върху климата?
Сблъсъкът на околната среда и раждаемостта

Според проучване от 2017 г., животът без автомобили спестява около 2,3 тона въглероден диоксид годишно, придържането към растителна диета спестява 0,8 тона, а ако живеем в свят, в който е намалена раждаемостта – около 58,6 тона годишно.

Грета Тунберг отказа награда за екология от 46 000 евро

Някои от влиятелните личности са говорили за резервите си относно раждането на деца.

Принц Хари казва на Vogue през 2019 г., че той и херцогинята ще имат „максимум“ две деца, отбелязвайки околната среда като ключов фактор за решението.

Екологичен секс: какво е това и как влияе върху климата?

Друг пример е Александрия Окасио-Кортес – американски политик и възпитател. Тя споделя, че е „жена, чиито мечти за майчинство сега имат горчив вкус, заради това, което знам за бъдещето на нашите деца“.

Глобално проучване

Глобално проучване на британски учени показва, че три четвърти от 10 000 анкетирани млади хора смятат, че „бъдещето е плашещо“. Около 41% от запитаните се „колебаят да имат деца“, а за причина посочват изменението на климата.

Професор Кимбърли Никълъс е съавтор на проучване, според което децата в развиващия свят имат огромно отрицателно въздействие върху въглеродните емисии. Тя обаче не твърди, че хората не трябва да имат деца. „Това, за което работя е безопасна планета и общество за децата, които вече са родени.“, споделя Кимбърли Никълс.

Източник: BBC

Екологичен секс: какво е това и как влияе върху климата?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции