<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делото за смъ...

Делото за изнудване срещу Марешки пак е блокирано

22 Декември 2021
0 198

Делото за изнудване срещу бизнесмена и лидер на “Воля” Веселин Марешки, което през август върховният съд върна за преразглеждане, още не може да стартира в апелативния съд във Варна.

От съда обясниха пред в. “Сега”, че магистратите се отвеждат от делото, тъй като са се занимавали със свързани казуси. Няма как да участват в състава и съдии, които веднъж вече са се занимавала с делото при първото му разглеждане на тази инстанция.

В момента в състава има двама съдии и се търси трети. Процедурата обаче изисква след всеки отвод, делото да мине наново чрез системата за случайно разпределение.

Изнудване на аптекари? Разследването срещу Марешки вече е прекратено

Делото за изнудване срещу Марешки пак бе блокирано

Ако не се намери трети наказателен съдия, който да попълни състава, в разпределението ще бъдат включени и магистратите от гражданското и търговското отделение. В апелативния съд във Варна работят 17 редови магистрати, плюс председател и трима зам.-шефове.

Ако се окаже, че във Варна изобщо не може да бъде сформиран състав, делото ще трябва да се гледа от някой от другите апелативни съдилища в страната. Обикновено варненските дела отиват към Велико Търново.

Хронологията

Делото “Марешки” се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите.

Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

И досега процесът не се развива особено бързо. Така например върховният съд се съгласи да го отлага заради изборите, а после постанови решението си след двумесечния препоръчителен срок. Преди това месеци наред делото циклеше, защото 3 месеца документите по делото пътуваха от Варна към София.

Сега изобщо не е ясно кога апелативният съд ще заседава по казуса. След като се сформира състав, той тепърва ще се запознава с делото и ще го насрочи.

Междувременно пък се разбра, че спецпрокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор, водено срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му.

Делото за изнудване срещу Марешки пак бе блокирано

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции