<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115490" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Официално: СА...

Кирил Петков: Ако не искаме локдаун – трябва да се ваксинираме (видео)

18 Януари 2022
0 953

Премиерът Кирил Петков заяви в интервю пред NOVA, че ако не искаме локдаун, трябва да се ваксинираме.

Той коментира оставката на Сотир Цацаров, с какви очаквания отива в Северна Македония и Covid ситуацията в страната.

„Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Това, което ми казаха, беше, че има достатъчно основания на база тези данни неговият допуск до класифицирана информация да бъде отнет. Това е част от тяхната редовна процедура, но и на основание работа от последните няколко седмици”, коментира премиерът казуса с Цацаров.

Кирил Петков: Има последствия от изнесената от Цацаров секретна информация (видео)

„Няма никой в България, който да се чувства, че е със специален статут и над закона. Този тип поведение се надявам и да е занапред, където законността е поддържана от действията на службите”, добави той. „Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всички тези неща, които са в рамките на закона. Има следваща стъпка, която той може да направи – да обжалва решението. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човекът, който не е доволен от дадено решение, може да обжалва”.

Кирил Петков: Ако не искаме локдаун &#8211; трябва да се ваксинираме (видео)

За премиера е изненадващо как точно в деня преди допускът му да бъде отнет, Цацаров решил извънредно да подаде оставка.

„Буквално странно съвпадение. Вярвам, че службите за сигурност действат професионално. Но отнякъде може би той е имал тази информация. Или е невероятно съвпадение на фактите. Надявам се, ако е имал тази информация, тя да не е стигнала от службите за сигурност”, каза той. 

Кирил Петков със специално изявление по повод независимостта на Северна Македония

Ще се направи и предложение за промяна на Закона за КПКОНПИ, което щяло да доведе до нов начин на управление на комисията. Възможно е разделението ѝ на два отделни органа.

„От тази гледна точка аз нямам човек, за който да е стигало до мен, че трябва и има квалификациите да бъде шеф на КПКОНПИ. Сигурен съм, че ако изборът се направи по най-прозрачния начин, ще имаме човек с квалификации и той ще работи безпристрастно за една от най-големите ни цели – силна атака срещу корупцията в България”, заяви премиерът. 

Относно Иван Демерджиев – служебният правосъден министър и дали е подходящ да заеме поста в тази част на комисията, която ще се бори с корупцията, Петков каза: „Познавам го добре и харесвам неговите качества. Но това до този момент не се е обсъждало. Нека обаче първо парламентът си свърши работата, за да видим как ще изглежда комисията след новия закон”.

Кирил Петков: Задължителна ваксинация няма да има, докато аз съм премиер (видео)

Новият шеф на КПКОНПИ ще трябва да може да работи срещу корупцията, независимо от изпълнителната и съдебната власт и от това кой е в парламента. „Трябва да гарантира, че има един аршин към всички. Да не бъде по никакъв начин политически ангажиран и да няма странични влияния. Той трябва да е безпристрастен и да взима правилните решения на всяко ниво”, казва той категорично.

Кирил Петков: Ако не искаме локдаун &#8211; трябва да се ваксинираме (видео)

Премиерът също коментира сегашната ситуация с Иван Гешев. „Депутатите ясно заявиха, че доверието към него е изчерпано. Голяма част от обществото има същото виждане. Това е отразяване на факта, че доверието към него е абсолютно изчезнало”.

„В коалиционното споразумение ясно е разписано – управляващото мнозинство трябва да декларира липсата на доверие към г-н Гешев. Защото всички ние считаме, че това е факт. […] Рано или късно, ако обществото не вярва, че той си върши добре работата, винаги има законов начин това да се случи. Въпросът е колко бързо. Имаме рестрикции от Конституцията, защото част от промените, които бихме се радвали да видим, изискват 2/3 мнозинство”, обясни той. 

Петков заяви, че коалицията ще се движи целенасочено към изменяване на Законът за съдебната власт, за да има по-добър контрол. „Би било огромна стъпка над Гешев да не е само Господ и да има кой да го проверява какво прави”.

Кирил Петков ще бъде в Скопие на 18 януари

Относно посещението си в Северна Македония, той коментира: „Ние имаме позицията, която препотвърждаваме. Искам работните групи да постигнат реален резултат. Част от проблема до момента е, че е имало декларации на чисто политическо ниво, но не сме си свършили работата. […] Ще говорим за общите успехи, а ключовите въпроси, които трябва да се решат, ще са част от общата ни програма”.

Той потвърди, че няма да се правят компромиси за важните неща.

Кирил Петков не е имал само българско гражданство, когато е станал министър, реши КС

Относно обстановката около коронавируса, премиерът каза следното: „В момента повече от областите ни са далеч от затваряне. Някои са по-близо до този етап. Ние обаче направихме няколко ключови неща – модел, който да е истински критерий за здравната ни система. Прави се прогноза за пет дни и мерките, които стимулират бизнеса са ясни. Важният момент е, че ако вдигнем нивото на ваксинация, по-малко хора ще попадат в интензивните легла и рискът да затворим училищата и икономиката е по-нисък”.

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който е решил да се ваксинира (видео)

Петков също коментира, дали връщането на доц. Атанас Мангъров ще повиши ваксинацията: „Това, което се случи в тази работна група, е подходът, който искам да имам като премиер. Вратите са отворени да чуем всякакви мнения, но реалните решения трябва да се основават на научни факти. Не искам да чувам нечии вярвания и убеждения – те не биха повлияли на моите решения”.

„Ако искаме да не стигаме до локдаун и децата да ходят на училище – ние трябва да се ваксинираме. Това е научен факт”.

Източник: NOVA

Кирил Петков: Ако не искаме локдаун – трябва да се ваксинираме (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции