<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112892" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Аргиров...

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който е решил да се ваксинира (видео)

23 Декември 2021
0 3258

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който е решил да се ваксинира с три дози срещу Covid-19.

Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите  на всеки, който е решил да се ваксинира

„Програмата я отваряме от началото на януари до 30 юни, а надеждата ни е, ако успеем в месец януари или февруари да ваксинираме 300 000 от хората над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата Covid вълна с един много осезаем процент“, заяви премиерът.

Той уточни, че това е доброволна мярка, всеки носи отговорност за собственото си здраве и има право да реши дали да се ваксинира, или не.

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане Covid гето (видео)

„Но имаме и обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали в следващия месец пак ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще харчи ужасно много пари в лечението на пациенти с коронавирус, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно“, каза Петков.

Премиерът заяви още, че в момента има голяма опасност новият вариант „Омикрон“ да дойде в България в средата или в края на януари. Затова за правителството е огромен приоритет да направи всичко възможно да няма толкова много хора, които стават жертва на коронавируса, както и да има максимално облекчение на болниците и да се защитят най-възрастните хора.

“Започнахме много агресивна кампания, за да информираме българските граждани за всички митове за ваксините, които не са верни”, поясни Кирил Петков.

СЗО: Безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията

Той даде пример с твърденията, че ваксините влияят на бременността, че има много странични ефекти или пък е нова технология.

“Още по-страшно е, ако този процес се запази, докато нашите европейски партньори вече са с високо ниво на ваксинация. Така има опасност България да стане Covid дестинация и да намали прихода от туризъм”, припомни премиерът.

Кирил Петков: Ще има 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който е решил да се ваксинира

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции