<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Антикорупцио...

Надежда Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните (видео)

21 Януари 2022
0 158

“Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните”. Това заяви пред NOVA правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя коментира намеренията на управляващите да разделят комисията на две, като едното ново звено да има разследващи функции. “Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда”, обясни министърът.

Надежда Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните (видео)
Булфото

По думите ѝ, разговори за личности не са водени, като по-важно било какви ще са правомощията на структурите.

Преди няколко дни сегашният председател Сотир Цацаров обяви, че ще се оттегли от поста си от 1 март. След това той депозира и оставката си пред парламента. Междувременно ДАНС отне достъпа му до класифицирана информация.

Проблемът не е само в Гешев

“Главният прокурор трябва да носи своята отговорност за свършената работа и за несвършената работа”, категорична е Йорданова. 

По думите ѝ прокуратурата си измисля всякакви оправдания, за да не работи по определени случаи.

Тя даде пример с разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов и посочи, че проблемът не е само в Иван Гешев.

Надежда Йорданова към Иван Гешев: Надявам се скоро да обсъдим оставката Ви (видео)

Правосъдният министър: Разработени са механизми за търсене на отговорност на главния прокурор
Булфото

“Проблемът не е само в личността, но и в самата институция. Има различни опции за контрол върху обвинението. Едната е МВР да може само да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство, отказът да може да бъде обжалван пред съда”, категоричен е правосъдният министър.

Надежда Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции