<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Искам...

България прибира посланика ни в Москва с правителствения самолет

28 Март 2022
0 844

С правителствения самолет BGF205 българският посланик в Москва Атанас Кръстин потегли обратно към България. Действието бе предприето след серията от провокативни изказвания на руския представител у нас Елеонора Митрофанова.

Полетът е определен като “хуманитарен” и с него се прибират още 64 българи, поискали евакуация от посолството. На 25.02 в знак на солидарност към Украйна България въведе забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушното си пространство. 

България прибира посланика ни в Москва с правителствения самолет

Очаква се BGF205 да се приземи обратно у нас около 16:30 ч. 

Петков заяви, че ще привика посланика ни за консултации и очаква Москва да направи същото

На 24.03 премиерът Кирил Петков обяви, че ще изтегли своя дипломатически представител от Русия “за консултации”, като визитата му в София ще бъде временна. Според министър-председателя подобен сценарий трябва да доведе до реципрочно действие от страна на Москва – т.е. Митрофанова да се прибере в своята страна.

Кирил Петков: Викаме нашия посланик от Русия, следва Москва да направи същото (видео)

“Оценявам реакцията (на Митрофанова) като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще направим, е, че ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език. Когато едната държава извиква за консултации посланика си обратно, би трябвало и другата страна да направи същото”, каза тогава Петков пред журналисти в Брюксел.

Митрофанова: Враждебният демарш на България скоро ще получи адекватна реакция (видео)

“Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно поведение е абсолютно недопустимо”, каза още той. 

Предишни случаш на отзоваване на наши посланици

Това не е първи случай, в който българското правителство е отзовавало своя дипломатически представител заради скандал с чужда държава. Подобен ход е предприет през 2017 г. с временното връщане на Надежда Нейнски като посланик от Анкара и през 2020 г. с привикването на консултации на българския посланик от Беларус заради смазването на опозиционните протести от Александър Лукашенко. 

България прибира посланика ни в Москва с правителствения самолет
Атанас Кръстин (в средата). Архив БулФото

Атанас Кръстин е в ролята на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация от август 2018 година. Преди това прекарва година като съкретар на президента Румен Радев по въпросите на външната политика.

Изказванията на Митрофанова: 

На 1 март Facebook-профилът на руското посолство обяви, че са създали свой канал в Telegram. Аргументът бе, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на “информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги”. Тогава Кирил Петков я призова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. 

Навръх Трети март тя сравни освобождението на България с войната в Украйна. Последва лична среща с министър-председателя. На сайта на Министерски съвет след това бе обявено, че Митрофанова се е извинила за държанието си и е декларирала намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Руският посланик се извини на Кирил Петков и обяви, че няма война, а военна операция (видео)

Такъв обаче не последва – след кратко затишие провокациите продължиха. На 21 март Митрофанова каза в ефира на телевизия “Россия 24”, че “народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна.”

Отново имаше реакция от Петков, който съобщи, че ще бъде направен дипломатически отговор, а руският посланик отговори, наричайки премиера “чиновник”: “Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития.”

България прибира посланика ни в Москва с правителствения самолет

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции