<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Легендарен н...

Арестуваха футболен бос за корупция

29 Ноември 2022
0 228

Арестуваха председателя на украинската футболна асоциация по обвинения в корупция. Андрий Павленко е обвинен в участие в схема за пране на пари. Тя се е осъществявала чрез фабрика за производство на изкуствена трева. Самият Павленко отрича да е извършил престъпление.

Украинската футболна централа също излезе с изявление по темата. Те твърдят, че акцията срещу футболния бос е целенасочена. Тя била организирана от проруски сили. Целта и е да се опорочат приготовленията за Мондиала през 2030 г., на който Украйна е кандидат за домакин.

Арестуваха футболен бос за корупция
Източник: UEFA.com

В разследване от 2015 г. украинските антикорупционни органи разследват Павленко по сходни подозрения. Те заключват, че няма нарушение на закона в действията на Павленко и останалите заподозрени. Ето какво още се казва в изявлението:

“Истинската причина за криминалния натиск над ръководството на Украинската асоциация по футбол е опитът на проруски политици да накарат асоциацията да спре битката срещу руската федерация, като освен това блокира процеса по подготовка на Украйна да се включи като организатор на Световното първенство през 2030 г.”

Новината за включването на Украйна като страна кандидат за домакин дойде преди по-малко от два месеца. В разгара на войната, президентът Володимир Зеленски обави, че страната му ще се присеъдини към съвместната кандидатура на Испания и Португалия. Конкуренция на европейската кандидатура прави южноамериканска такава. Надежди да приемат футболния свят имат и Колумбия, Еквадор и Перу, които също се явяват заедно.

Шампионатът през 2030 г. ще бъде юбилеен. Той ще се организира точно 100 години след първото Световно първенство в Уругвай.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции