<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152985" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Война се разр...

TELUS предприе “юридически действия” срещу Bird.bg

29 Ноември 2022
0 477

Технологическата компания TELUS International обяви, че предприема “юридически действия” срещу разследващия сайт Bird.bg. Причината за това е публикация на медията във Facebook. В нея се твърди, че служители на фирмата модерират съдържанието на социалната мрежа в България и че блокират акаунтите на тези, които се противопоставят на руската агресия.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

“Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки”, пишат Bird в публикацията си.

TELUS предприе &#8220;юридически действия&#8221; срещу Bird.bg

В публикацията има скрийншоти от профили на служители, които са с прикрити имена и профилни снимки. От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) заявиха, че публикацията представлява форма на онлайн тормоз и съдържа потенциални заплахи към служителите на компанията.

Това предразполага други хора да намерят въпросните профили и да тормозят служителите, включително и да разпространят личната им информация.

Страхът, лъжите и дезинформацията, които “топят” България

Твърдението, че именно TELUS модерира Facebook в България, не е потвърдено, но много хора са на това мнение. Не помага и това, че компанията не е коментирала този казус в публикацията по никакъв начин. Нито е отрекла да е така. А под поста им десетки потребители питат дали всъщност ще отговорят те ли са модераторите.

Отговорът на TELUS
Защо Bird.bg се захванаха с компанията?

Реакцията на медията дойде, след като бяха наложени рестрикции срещу акаунта на главния редактор Атанас Чобанов във Facebook. Профилът му беше ограничен за 30 дни след споделянето на новина, че Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризъм. Нещо, което не може да се нарече дезинформация или език на омразата.

ЕП определи Русия като спонсор на тероризма

Но Чобанов не е единственият, който е потърпевш от модераторите, които и да са те. През април тази година дори бе направена петиция, която настояваше да бъдат прегледани механизмите за контрол на съдържанието в българската секция на Facebook. В нея се подчертаваше, че се наблюдава зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват профили на знакови критични български автори в социалната мрежа.

Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook

TELUS предприе &#8220;юридически действия&#8221; срещу Bird.bg
iStock

„Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“, пишеше в петицията.

Потърпевши също бяха професорът по политически науки Евгений Дайнов, журналистът Даниела Горчева, професорът и бивш президентски съветник Николай Слатиснки и много други.

Българите са най-податливи на дезинформация сред европейците

От друга страна обаче, тъй наречените “руски тролове” могат да се видят често в социалната мрежа. Дезинформацията, която те разпространяват, е лесно достъпна и макар многократно да има сигнали, тя продължава да се шири надалеч.

Кой всъщност е модератор?

Напрежението около модераторите започна още с началото на пандемията от Covid-19, но се засили когато започна войната в Украйна и споделянето на проруско неуместно съдържание.

TELUS International отвори врати у нас през 2019 г. В интервю за Economy.bg директорът на компанията по “Публични политики” за Централна и Източна Европа Габриела Чех разказва, че в офиса ще работят 150 модератори на съдържание. Те ще се занимават със съдържание на няколко езика – турски, казахски, грузински, руски и български.

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейц

Не след дълго от Facebook пък казаха пред Капитал, че българските публикации “вече се модерират от няколко центъра за разглеждане на съдържание, включително от тези в Дъблин и Есен” и че “е възможно в бъдеще част от хората в софийския офис да се занимават и с модериране на публикациите на български език”.

TELUS предприе &#8220;юридически действия&#8221; срещу Bird.bg
iStock

В официалното становище TELUS нито отрича, нито потвърждава твърдението на Bird. Единственото, което компанията отрича е връзки с политически партии.

“Решително се противопоставяме, също така, на всякакви внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии.”

Не е ясно и какви са предприетите “юридическите действия”.

Евродепутати искат мерки срещу руската дезинформация от Meta, Twitter и Google

Цялата позиция на АЕЖ

От Асоциацията на европейските журналисти заявиха, че публикацията представлява онлайн тормоз, насочен към служителите, които могат да бъдат обект на агресия и тн.

Ето я и цялата позиция:

“Асоциацията на европейските журналисти – България призовава сайта BIRD да премахне постовете си в социалните мрежи с публикувани снимки от лични профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.

Финландска журналистка разкрива “Троловете на Путин” (видео)

Публикацията представлява форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите. Неведнъж сме били свидетели как хора, подлагани на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод.

Необяснимото в този случай е, че чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания.

Тази компания извършва различни типове услуги. Според BIRD се занимава и с модерацията на съдържанието във “Фейсбук” на български език. Медията е недоволна от модерацията, която, според BIRD, е “тенденциозна в полза на ГЕРБ и ДПС”, както и че модерацията “блокира достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим”, като в същото време отказва да блокира про-руските симпатизанти. В постовете си в същата социална мрежа, BIRD атакува служители на компанията, която според тях е отговорна за това, въпреки че липсват категорични доказателства кой точно модерира съдържанието в българския Фейсбук и няма данни хората, чиито профилни снимки са използвани, да се занимават с тази дейност.

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Постовете на BIRD съдържат и потенциални заплаха към служителите на компанията.

АЕЖ осъжда подобна практика и призовава BIRD да премахне тези публикации, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа Фейсбук. Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока.

Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за Фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси.

The Sunday Times: Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци

Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях. Те ще правят това от съображения за сигурността на служителите си и на служителите на техни подизпълнители. Освен това не бива да се забравя, че алгоритмите играят все по-голяма роля в модерирането на съдържанието и голяма част от тези процеси се извършват от софтуер, а не от хора. Често свалянето на съдържание по погрешка е резултат от масирано докладване от страна на организирани групи, т.нар. тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези инциденти по-малко значими, но показва, че обвиняването на произволни служители е крайно необосновано.”

TELUS предприе “юридически действия” срещу Bird.bg. TELUS предприе “юридически действия” срещу Bird.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции