<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейска д...

Великобритания наложи санкции на руснаци заради мобилизацията

01 Декември 2022
0 100

Великобритания наложи санкции на руснаци заради мобилизацията, пише Свободна Европа.

Новите санкции на Британското външно министерство са срещу руски официални лица и длъжностни лица, пропагандирали “частичната” мобилизация и допринесли за набирането на затворници за войната в Украйна.

Сред тях е началникът на Федералната служба за изпълнения на наказанията Аркадий Гостев, помагал на собственика на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин при набирането на затворници.

ЕС иска международен трибунал за Русия

Великобритания наложи санкции на руснаци заради мобилизацията

Санкционирани са още ръководителят на ЦИК Ела Памфилова и 10 губернатори на региони, включително в Дагестан, Ингушетия и Калмикия. Санкции има и срещу руския вицепремиер Денис Мантуров, който наблюдава руската оръжейна индустрия и отговаря за оборудването на мобилизираните войски.

“Решението на руския режим “частично” да мобилизира руските граждани, беше отчаян опит да смаже храбрите украинци, защитаващи своята територия. То се провали. Днес ние наложихме санкции на тези, които изпълниха този призив, изпращайки хиляди руски граждани да се бият в незаконната и отвратителна война на Путин”, каза британският външен министър Джеймс Клевърли.

Той добави, че Обединеното кралство ще използва както санкции, така и военна помощ, за да подкрепи Украйна.

В началото на ноември четирима руски бизнесмени попаднаха под санкциите на Лондон: основателите на групата Evraz Александър Абрамов и Александър Фролов, генералният директор на АД „Татавтодор“ и син на президента на Татарстан Айрат Шаймиев и генералният директор на “Татарстан ТАИФ” АД Алберт Шигабутдинов.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Великобритания е наложила санкции на над 1200 руснаци. Сред тях 120 руски олигарси, чието общо състояние се оценява на 140 млрд. паунда. Санкционирани са и 120 организации, свързани с руските власти.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Великобритания наложи санкции на руснаци заради мобилизацията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции