<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157790" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кога ще можем...

Ще замени ли изкуственият интелект творците?

04 Януари 2023
0 134

Новите технологии все повече се интегрират в живота ни, като вече изместват много от функциите и професиите, които допреди няколко години са били отредени на човеци. На свободния пазар съществуват виртуални технологии, самоучещи се симулатори и всевъзможни устройства, които правят всякакви измервания на нашето тяло и начин на живот, за да направят бита ни малко по-удобен.

Дигиталният свят също е наситен с подобни инструменти, които ни помагат да си вършим работата по-бързо и ефективно. През последните няколко години в интернет започнаха да се роят и множество генериращи алгоритми, базирани на изкуствен интелект (ИИ), които се намесиха и в сферата на творческите професии.

Най-често те работят по зададени параметри, като сканират интернет пространството и анализират вече съществуващата информация. Като например Jasper.ai – генератор на текст, който работи „по калъп“. Задавате му стил и основна тема, след което той ги интерпретира и ви компилира ново съдържание.

Или приложението Google Deep Dream, което мигновено преглежда милиони изображения и стилове и ги смесва, за да генерира нова картина. Като например тази по-долу, която създадохме за 10 секунди, използвайки думите „Пловдив“ и „ярки цветове“.

Ще замени ли изкуственият интелект творците?

Всичко това може да ни накара да се запитаме:

„Докъде ще доведе тази тенденция? Трябва ли да се страхуваме, че самите ние ще излезем от употреба?”

Изкуствен интелект сам призна, че може да бъде заплаха (снимки и видео)

Да не говорим за множеството етични и практически въпроси, които възникват: От къде ИИ дърпа съдържанието или образите, с които работи? Кой плаща за иззетата интелектуална собственост и кой държи правата над новия продукт? Какви са ограниченията им? Има ли цензура?

За съжаление на тези въпроси е трудно да се отговори. Технологията като феномен отдавна е задминала човешкото ни разбиране за нея. Това, което правим, е само да реагираме на нейните продукти.

Все повече професии в креативното пространство зависят от ИИ алгоритмите и в същото време са застрашени от тях. Професии в сферата на копирайтинга, създаването на видеоигри, дизайн и текстово съдържание за сайтове.

Поради това, артисти и учени колаборират с изкуствения интелект, за да разширят съвместните си граници и да разберат до къде се простира ролята му в нашия живот.

Това, което може да ни успокои, е, че поне за сега, ИИ не е творец със съзнание. Алгоритмите са написани от хора и не разбират какво правят и защо го правят. Също така те не работят самостоятелно.

Въпреки че разполагат с цялото знание на света, те са компилатори. Възможностите на инструментите се изчерпват до копирането и смесването на вече съществуващи образи и стилове, за да се създаде еднотипен продукт. По същество, те не раждат нищо изключително като форма и навярно, същото може да бъде пресъздадено от човек, макар и за много по-дълго време.

Ще замени ли изкуственият интелект творците?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Code Binance

    11 Юли 2023

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.com/fr/register?ref=V2H9AFPY

Покажи всички Скрий

Реакции