<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147473" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Създадоха сп...

Изкуствен интелект сам призна, че може да бъде заплаха (снимки и видео)

14 Октомври 2022
0 4459

Робот с изкуствен интелект се яви пред британския парламент заради проучване за креативното бъдеще на кралството. На 11 октомври пред депутатите застана Аи-Да. Само че роботът не сподели как можем да напреднем, а вместо това каза, че артистите са под заплаха от изкуствения интелект.

След изказването на Аи-Да, нейният собственик трябваше да я рестартира.

Изкуствен интелект вече е шеф на китайска компания

Проучването цели да изследва бъдещите проблеми и трудности за креативните индустрии, както и да разбере какви умения са нужни, за да бъдат подсигурени успехи и иновации.

Коментарът на Аи-Да за това, че артистите са застрашени, разбираемо не се прие много добре.

“Няма ясен отговор за нивото на въздействие, технологията може да бъде едновременно заплаха и възможност за артистите да създават изкуство”, отвърна Аи-Да на въпроса как тя вижда бъдещето.

Пробив: робот с изкуствен интелект бели прецизно банан (видео)

Тина Стоунуол, която присъства на заседанието, побърза да отвърне.

“Нека сме ясни. Роботът предоставя доказателства, но не е свидетел. Не искам да обиждам робота, но той няма същия статут като човек”.

Българско приложение се бори с последиците от инсулт чрез изкуствен интелект (видео)

Аи-Да е създадена през февруари 2019 г. Тя е първият в света свръхреалистичен робот артист. Тя може да рисува, като ползва камерите в очите си, алгоритми и усъвършенстваните си ръце.

Изкуствен интелект сам призна, че може да бъде заплаха (снимки и видео)

Уебсайтът на робота артист е със следното описание:

“Ролята и дефиницията на изкуството се променят с времето. Работата на Аи-Да е изкуство, защото рефлектира огромната интеграция на технологията в днешното общество”.

“Днес преобладава мнението, че изкуството се създава от хора и за хора. Но това невинаги е било вярно. Древните гърци са вярвали, че изкуството и вдъхновението идват от боговете.”

Изкуствен интелект и 3D принтери в Китай правят 180-метров язовир (видео)

Аи-Да, или тези, които поддържат сайта ѝ, се определя като артист на пост-човешката ера. В сайта пише, че изкуството вече не е ограничено от стените на човечеството във време, в което машините и алгоритмите ни въздействат до такава степен, че може да спорим дали действията и мислите ни са наистина наши. Колкото повече приемаме диктуването на алгоритмите, толкова повече губим своята човешка автономност.

Изкуствен интелект сам призна, че може да бъде заплаха (снимки и видео)

Напредъкът на изкуствения интелект е едновременно удивителен и притеснителен. Роботите вече участват в много различни сфери на живота ни. Понякога ни помагат, а понякога ни заместват. Например роботите, които взимат покупките ви от магазина и ви ги носят вкъщи. Или тези, които са заели мястото на сервитьори и готвачи.

Изкуствен интелект в ресторант решава какво ни се яде (видео)

Много хора виждат едно идеално бъдеще, в което никой няма да трябва да работи, защото изкуственият интелект ще върши нашия труд. А ние ще се наслаждаваме на един по-добър свят. Но тази “идилия” поражда други важни въпроси. Кой изобщо би позволил на хората да живеят свободно, безплатно и без да работят в един капиталистически свят? И ако това не е възможно, как хората ще се състезаваме с изкуствения интелект, който, както Аи-Да показа, се справя повече от добре с човешките задачи, които изискват въображение и умение, и не е лимитиран от нашите човешки нужди?

Изкуствен интелект сам призна, че може да бъде заплаха

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ОЗИРИС

    15 Октомври 2022

    Това,че имаме хуманоиди може да ни радва ,но е същевременно злокобно за нацията ни Човечеството

Покажи всички Скрий

Реакции