<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148327" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Британци про...

Активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в Германия (видео и снимки)

24 Октомври 2022
0 325

Активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в Германия. Това е поредният подобен случай през последните седмици, след като активисти заляха картина на Ван Гог със супа и се залепиха за друга.

Двама активисти от Letzte Generation (Последното поколение) влязоха в музея “Barberini” и хвърлиха картофено пюре върху картината “Les Meules” на Клод Моне, преди да залепят ръцете си за стената под нея.

Активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в Германия (видео и снимки)

Активисти се залепиха за картина на Ван Гог в знак на протест срещу петрола

Протестиращите заявиха, че целта на акта е била да събуди хората за климатичната катастрофа, която ни очаква.

“Хората гладуват, хората замръзват, хората умират”, казаха във видеото протестиращите.

“Ние сме в климатична катастрофа и всички вас ви е страх от доматена сума или картофено пюре на картина. Знаете ли мен от какво ме е страх? Страх ме е, че учените ни казват, че няма да можем да храним семействата си през 2050 г. Необходимо ли е картофено пюре на картина, за да ви накара да слушате? Тази картина няма да струва нищо, ако трябва да се бием за храна. Кога ще започнете да слушате?”

От активистката група заявиха, че са решили да направят тази картина на Моне като сцена, а гостите в музея да са публиката. “Ако е необходимо да изцапаме картина с картофено пюре или доматена супа, за да напомним на обществото, че изкопаемите горива убиват всички ни, то тогава ви даваме картофено пюре върху картина”.

Активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в Германия (видео и снимки)

Екоактивисти заляха с доматена супа “Слънчогледите” на Ван Гог (видео)

Говорител на музея заяви, че картината е била защитена от стъклена преграда и няма щети. Както и че полицаи са успели лесно да отлепят екоактивистите.

Подобният инцидент със “Слънчогледите” на Ван Гог се случи на 14 октомври в Националната галерия в Лондон. Тогава активисти от групата за борба с климатичните промени Just Stop Oil хвърлиха консерва от доматена супа в знак на протест срещу решението на британското правителство да разреши проучвания за нефт и газ в Северно море.

Активисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Моне в Германия

Видео: YouTube/NBC News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции