<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо болид на...

До 2000 лева глоба за драскане по фасадите ще налага Столична община

01 Февруари 2023
0 149

До 2000 лева глоба за драскане по фасадите ще налага Столична община, пише в. Дневник.

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков обявиха, че се въвеждат санкции за нарушителите като глобата ще е от 100 до 2000 лева. В наредбата за обществения ред в София ще се впише нов текст, който забранява “драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е знаци по фасадите на сгради, подлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт”.

Ще се засили и контролът за спазването на разпоредбите чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

До 2000 лева глоба за драскане по фасадите ще налага Столична община
Снимка: iStock

САЩ критикуват България за нехайството към графити с обиди и свастики

Обмисля се също изграждането на стени за свободно изобразяване на графити.

Определените места са съгласувани с арх. Здравков и са обсъдени с представители на общността на графити творците. Такива стени ще бъдат изградени под моста “Чавдар”, при подлезите около гара “Подуяне”, по протежението на бул. “Ботевградско шосе”, в Южния парк до културния център “Топлоцентралата” и в парк “Студентски”.

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади. То ще започне в историческия център на София. Ще бъдат почиствани и частни сгради при подадени сигнали в Столичния инспекторат и при изрично искане на живеещите.

Досега общината е изчистила 7000 кв.м надраскани стени и фасади.

До 2000 лева глоба за драскане по фасадите ще налага Столична община
Снимка: iStock

Припомняме, че САЩ критикуваха България за нехайството към графити с обиди и свастики.

Нацистки, антисемитски и антимюсюлмански графити и надписи продължават да се виждат в редица български градове. А усилията за заличаването им не са систематични. Този проблем е упоменат в годишния доклад за 2021 г. на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи в частта за България.

Докладът цитира неправителствени организации, които съобщават, че общините не реагират на сигналите за разпространението на сувенири с нацистки отличителни знаци в туристическите зони в цялата страна.

До 2000 лева глоба за драскане по фасадите ще налага Столична община

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции