<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161350" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шофьор получ...

Няма и 1 милион лева глоби за година плащат доказани извършители на незаконна сеч

27 Януари 2023
0 76

Няма и 1 милион лева глоби за година плащат доказани извършители на незаконна сеч, съопбщават от Изпълнителната агенция по горите.

Общо установените през 2022 г. количества дървесина, предмет на незаконни сечи или разпоредителни сделки с дървесина с неизяснен произход възлизат на над 18,1 хил. плътни кубически метра. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Министър Гечев посочи, че не се води отчетност на площта, от която е извършена установената незаконна сеч.

По думите му при осъществяване на ежедневните проверки от страна на горските служители, най-често се установяват нарушения, свързани с добива на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, добива на дървесина от територии, за които не са издадени позволителни за сеч, съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка и/или непридружена с превозен билет, транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет и др.

Taкива примери ви припомняме в репортажа по-горе.

Няма и 1 милион лева глоби за година плащат доказани извършители на незаконна сеч

Санкции за няма и милион

„Наложените и влезли в сила през 2021 г. санкции и глоби за установени нарушения на горското законодателство възлизат на 1 239 851 лв.”. Гечев подчерта, че към настоящия момент общата сума на наложените санкции, глоби и обезщетения възлиза на 818 762 лв. Тя е съобразена със законодателството към момента. Отделен е въпросът, че това е дневният оборот само на една от фирмите-нарушители.

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Само през периода от 1 август до 31 декември 2022 г. са осъществили над 7 800 проверки по спазване на горското законодателство. Те са извършени съвместно с представители на МВР. В резултат на предприетите организационни действия през 2022 г. са реализирани над 320 хил. проверки. Това е над 28% повече спрямо осъществените контролни дейности по опазване на горските територии в страната, през 2021 г. От държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са извършени 286 хил. проверки. Това е с 22% повече от извършените през 2021 г.

През 2022 г. от служителите на ИАГ и на нейните структури са образувани над 7 000, административно-наказателни производства за установени нарушения. Така е налице ръст от над 22%, спрямо образуваните през 2021 г. За същия период от служители на държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са образувани над 4 400 производства. Това е със 17% повече от образуваните през 2021 г. Констатирани са нарушения на Закона за горите и подзаконовите актове по прилагането му. Затова е преустановена дейността на 259 обекта за добив на дървесина.

Няма и 1 милион лева глоби за година плащат доказани извършители на незаконна сеч

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции