<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отказан абор...

Ограничиха правото на протест със закон във Великобритания (видео)

04 Февруари 2023
0 215

Ограничават правото на протест със закон във Великобритания, пише NOVA.

Това се случва в седмицата, в която на Острова се проведе най-голямата стачка от десетилетия насам. Над половин милион души спряха работа с искане за увеличение на заплатите от поне 10%. По този начин работещите в много сектори се надяват да бъде компенсирана донякъде рекордната от 40 години насам инфлация.

Стотици хиляди хора протестират във Великобритания (видео)

Правителството обаче предложи увеличение от едва 5% за периода 2023/24 година и следващо едва през периода 2024/25 година. Това сериозно намали шансовете за постигане на споразумение. Успоредно с това и в нови сектори стартират протести, което насочва страната към стачен локдаун.

Рестрикции в обществения сектор

„Вече става тежко и трудно за живеене във Великобритания, тъй като доста сектори стачкуват – медицински сестри, учители. Наскоро имаше инцидент в парка и чакахме повече от час и половина за линейка”, коментира Милена Венциславова.

Ограничиха правото на протест със закон във Великобритания (видео)

Десетки хиляди медици в Англия протестират заради ниски доходи (видео)

Законодателството предвижда ограничения именно в тези сфери, за да може да се гарантира, че службите няма да псрат да работят. Ще се изисква също училищата да предупреждават родителите по-отрано за евентуални стачки, за да могат да организират грижата за децата си. 

„Исканията за по-високи заплати са напълно оправдани, тъй като всеки ден всичко се покачва. Успоредно с това е много трудно да си намериш добре платена работа. Една приятелка от България наскоро ми каза, че иска да дойде да живее тук със семейството си. Аз обаче я посъветвах да не го прави в момента, защото би било трудно да си намерят добре платена работа”, посочи Венциславова.

Прогнозите на МВФ са, че Великобритания единствена от богатите държави няма да може да постигне икономически растеж през тази година, което означава, че чувствително увеличаване на заплатите скоро няма да има и стачките ще продължат.

Ограничават правото на протест със закон във Великобритания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции