<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=164772" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руска ракета ...

ЕК наложи нов пакет от санкции срещу Русия, засегнат е и Иран (видео)

15 Февруари 2023
0 434

ЕК наложи нов пакет от санкции срещу Русия, засегнат е и Иран.

„Днес отвръщаме на агресията с 10-ти пакет от санкции. На първо място прекратяваме износа за Русия с рамка от 11 милиарда евро, с което да лишим руската икономика от критични технологии и индустриални стоки“, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в реч по повод една година от нахлуването на Русия в Украйна.

Налагат се ограничения за електронни компоненти, които се използват за руски въоръжени системи като дронове, ракети и хеликоптери.

Иран попада за пръв път под обсега на санкциите срещу Русия

Новият пакет от санкции трябва да бъде приет до 24 февруари, на която дата се навършва 1 година от нахлуването на Русия в Украйна. За първи път санкциите ще засегнат и друга страна и това е Иран, чийто Иранска революционна охрана (официалното военно формирование на ислямската държава) доставя на Русия бойни дронове.

Русия продължава да обстрелва Киев с ирански дронове камикадзе

Нова Зеландия налага санкции и забрани за пътувания на Иран

„Производството и доставките за Русия на иранските дронове застрашават независимостта и териториалната цялост на Украйна. Тези дронове атакуват мирни граждани и жизнена инфраструктура, причинявайки страдание и опустошение за украинския народ“, каза външният министър на страната Наная Махута.

Под санкциите попадат пет ирански организации и седем индивидуални лица, свързани с войната на Русия в Украйна.

Руските активи в Европа

Още четири руски банки може да бъдат изключени от системата SWIFT. Сред тях – „Алфа Банк“, онлайн банката „Тинкофф“ и „Росбанк“, посочва Reuters.

ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT

Европейските държави ще търсят и допълнителни механизми за проследяване на руските активи в Европа. Потенциално те ще бъдат замразени и използвани за възстановяването на Украйна. До момента В Европейския съюз са локализирани активи на Руската централна банка на стойност 33,8 милиарда евро. А се предполага, че общата стойност на замразените активи е 300 милиарда евро.

Фон дер Лайен оповести и нови мерки на Европейската комисия срещу системата за дезинформация на Кремъл. Тя нарече пропагандната машина „разпространител на токсични лъжи“, който „разделя обществото“.

ЕК наложи нов пакет от санкции срещу Русия, засегнат е и Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции