<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170129" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кадри о...

Откриха сваления американски дрон в Черно море

16 Март 2023
0 336

Откриха сваления американски дрон в Черно море, пише NOVA.

Руски военни експерти са идентифицирали американската машина MQ-9 Reaper на морското дъно на 60 км от Севастопол. Близо до мястото минава дълбоководното разклонение на газопровода “Южен поток”. Дронът е открит на дълбочина 850-900 м. Информацията е на севастополския портал ForPost, който се позовава на източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

Вижте кадри от свалянето на американския дрон от руски изтребители (видео)

Откриха сваления американски дрон в Черно море

В момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона.

“Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода “Южен поток” минава в близост до този район”, заявява източникът пред ForPost.

Източникът допълва, че в момента експерти подготвят план за вдигането на дрона от морското дъно. Руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника и двигателя. За да бъде извадена американската машина, ще е необходима техника, използвана при повдигането на потънали дълбоководни подводници. Армията и флотът на Руската федерация разполагат с такава техника и тя ще бъде ползвана в зоната на падане на MQ-9 Reaper. Възможно е обаче преди това американските сили да се опитат да унищожат дрона със собствени средства. Подобен сценарии не е изключен, коментира източникът пред ForPost.

Откриха сваления американски дрон в Черно море
Снимка: iStock

Ден по-рано секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал “Русия-1”, че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

Междувременно Европейското командване на въоръжените сили на САЩ публикува видео, на което се вижда как руски изтребител Су-27 се приближава до разузнавателния дрон MQ-9 Reaper над Черно море. Той беше потопен на 14 март след сблъсък с руския самолет.

Пентагонът уточнява, че разсекретеният видеозапис е монтиран заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред.

Откриха сваления американски дрон в Черно море

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции