<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149047" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България и Се...

Русия се оттегля от споразумението за зърното

30 Октомври 2022
0 560

Русия се оттегля от споразумението за зърното, пише Булевард България.

Повод за решението да спре осигуряването на преноса на зърно през Черно море станаха украинските удари по кораби на пристанищет в Севастопол. Вследствие на нападението с дронове са повредени миночистачът “Иван Голубец” и съоръжения на сушата, съобщи Министерството на отбраната.

Русия обвини Великобритания за взривяването на “Северен поток”

“Във връзка с терористичната атака, извършена от киевския режим с участието на британски специалисти срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на “зърнения коридор”, руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища”, се казва в изявление на МО.

Русия се оттегля от споразумението за зърното

Споразумението с ООН и Турция бе подписано преди три месеца в Истанбул. По силата му руската страна се ангажира да вдигне частично блокадата от украинските пристанища. Така на практика трябваше да бъде възстановен износът на украинска пшеница, пострадал с нахлуването на руски войски в страната. При последните въздушни удари от вчера обаче, Кремъл заяви, че не може да гарантира безопасността на доставките.

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал в Сирия, вместо в Ливан (снимка)

Министърът на земеделието Дмитрий Патрушев заяви днес, че Русия, с участието на Турция, е готова да достави безплатно на най-бедните страни до 500 000 тона зърно през следващите четири месеца.

“Ако разгледаме ситуацията като цяло, като вземем предвид тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замени украинското зърно и да доставя на приемливи цени на всички заинтересовани страни”, заяви Патрушев.

Зеленски: Руснаците плячкосват медицинско оборудване в Херсон (видео)

“Игри на глада”

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба призова другите страни да поискат от Русия “да спре да играе гладни игри”.

“Предупредихме за плановете на Русия да провали инициативата за черноморско зърно. Сега Москва блокира зърнения коридор, който осигурява продоволствената сигурност на милиони хора, под измислени претексти. Призовавам всички държави да изискат от Русия да спре да си играе с глада и да се върне към ангажиментите си”, написа Кулеба в Twitter.

Русия се оттегля от споразумението за зърното

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции