<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опитът на "Въ...

Маската на “евроатлантизма” – начин на употреба (Коментарът на “Господарите”)

13 Октомври 2022
1 4852

Маската на “евроатлантизма” – начин на употреба, сфери на влияние и политическа оцветеност – няма как да не представим тази тема, когато въпросният “евроатлантизъм” все повече придобива негативно значение заради неуместните начини, по които родните политици го употребяват.

ГЕРБ заговори за “евроатлантически кабинет” веднага след изборите

По време на първата пресконференция на ГЕРБ след вота на 2 октомври от партията обявиха, че искат “евроатлантически кабинет”. За да го постигнат, те решиха, че ще изпратят “евроталантически” посредници. Ролята им – да говорят с “Продължаваме промяната” и “Демократична България” и да ги убедят, че такова правителство би било в интерес на България. Само дни по-рано същите представители на ГЕРБ обясняваха, че двете формации са “довели държавата до хаос”. Явно изборните резултати бързо промениха представата им. Както самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов казва от години – видяхме как “във властта смени походката”.

Въпреки заявката за работа за влизането на България в Еврозоната, както и за изпращане на оръжие на Украйна, от няколко дни ГЕРБ отново се върна в обичайната си риторика. А тя показва главно страх. Страх да се опълчим на Русия, защото “мечката хапе”. Страх да не се съобразяваме и с Европа, защото “ще ни спрат еврофондовете”. Така бъдещите депутати от спечелилата изборите коалиция ГЕРБ-СДС първоначално пропуснаха да реагират на предложението руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде поканена на първото парламентарно заседание. След реакция от страна на Надежда Йорданова от “Демократична България” ГЕРБ решиха, че ще имат позиция по въпроса. Можете да я чуете във видеото на bTV. Те обявиха, че няма да присъстват на първото заседание на Парламента, ако там е и Митрофанова.

Противоположна позиция на депутата Вежди Рашидов

Едва часове след категоричното изказване на Бойко Борисов най-възрастният бъдещ депутат и член на ГЕРБ Вежди Рашидов беше гост в БНР. Там той обяви, че “Ако Митрофанова не е на първото заседание на НС, това означава, че обявяваме война на Русия“. И така разби на пух и прах мита, че ГЕРБ са променили вижданията си за отношенията с Русия. Така става, като не пуснаха човека в заслужена почивка. Сега как да му обяснят, че пред медиите трябва да се представя за евроатлантик, а пред Митрофанова и приближените ѝ – като путинофил?

Маската на &#8220;евроатлантизма&#8221; &#8211; начин на употреба (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Евроатлантическият “Турски поток”

Всъщност доста преди изказването на Вежди Рашидов беше ясно, че ГЕРБ отстояват интересите на Русия. Но междувременно се стараят все пак да получават и финансиране от Европейския съюз. Така, работейки за интересите на “мечката” успяха да построят тръба, която не носи и молекула газ за България, но е изградена с пари на българските данъкоплатци. Не е ясно и какви “транзитни такси” се плащат за нея, след като още през 2017 година от ДАНС са предупредили, че ощетява България, както писаха от Bird.bg. А и точно по повод на този проект Борисов лично подари куче на Путин – демонстрираха доста близки отношения, както добре помним.

Маската на &#8220;евроатлантизма&#8221; &#8211; начин на употреба (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Въпросният тръбопровод беше построен значително по-бързо от така необходимата газова връзка с Гърция. Така на думи Бойко Борисов “диверсифицираше”, а делата му ни направиха максимално зависими от Русия.

Борисов през 2016-та: „България ще добива газ и ще изнася нефт“

Сега представителите на ГЕРБ обясняват, че газът по азерската тръба бил пак от “Газпром”, но закупен чрез посредници. И размахват в телевизионните студиа “документи” с гриф “секретно”, което само по себе си е погазване на законите. Така може би отново се имитира “евроатлантизъм”. Но подходящ само за напълно безкритична публика, каквато все по-рядко ще намират.

Прегръдка с “Възраждане”

Докато от представящата се като патриотична организация “Възраждане” не крият омразата си към “евроатлантизма”, ГЕРБ все по-показателно показват симпатии към тях. Още в предишния парламент видяхме как ГЕРБ и “Възраждане” бяха единодушни по много въпроси:

Маската на &#8220;евроатлантизма&#8221; &#8211; начин на употреба (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Наскоро “евроатлантикът” Бойко Борисов обяви, че “с ”Възраждане” би се работило по-лесно, защото са сериозни”. По-късно той каза, че с проруската партия имат различия, но не отхвърли първоначалната си теза. Това се потвърди и вчера вечерта, когато видяхме как представители на “Възраждане” опитаха да организират контрапротест в защита на Йорданка Фандъкова и патентованите от ГЕРБ многократни ремонти на ремонтите:

Така видяхме прегръдката на “евроатлантиците” от ГЕРБ и “патриотите” от “Възраждане” още по-отблизо. Което обяснява и защо чуваме критики от Костадин Костадинов към всички други партии, но не и към ГЕРБ и ДПС.

Как го виждат този “евроатлантизъм” в Европа?

Много чуждестранни медии не спестиха критиките си към изборните резултати. Те открито обявиха, че “мафията в България си облече униформа”. Някои дори заявиха, че “лордът на корупцията Борисов спечели”, “България прави завой към Евразия” и още много.

“Енергийната сигурност ще продължи да оказва натиск, предвид високата енергийна зависимост от Русия. Кой ще е на власт ще се отрази също на това как страната ще се справи с рецесията и инфлацията”. Това написаха от Европейският съвет за външна политика. Те явно са пропуснали маската на “евроатлантизма” на ГЕРБ. Или са видели какво се крие зад нея.

Маските падат

Колкото и банално да звучи народната поговорка, че вълкът козината си мени, но нрава – никога, при ГЕРБ и приближените им положението е точно такова. Както и да обличат политиките си, тялото е далеч от Европа и европейските ценности. Непримиримостта на Европейския съюз към корупцията, търсенето на изход от енергийната зависимост от Русия, борбата с дезинформацията и работещата правосъдна система са все твърде далечни понятия от реалността, която ГЕРБ ни поднасяха 12 години и която вероятно ще поднасят отново, ако успеят да съставят правителство. Остава въпросът колко от нас са способни да видят “мечката”, спяща зад маската на “евроатлантици” и доколко това е определящото при взимането ни на решения. Едно е сигурно – крайно време е маските на политиците да паднат, а падането им зависи изцяло от всеки един от нас.

Автор: Виктория Симеонова

Маската на “евроатлантизма” – начин на употреба

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции