<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доклад: Руска...

Българите не спестяват за пенсия, сочи проучване

05 Април 2023
0 133

Българите не спестяват за пенсия, сочи проучване, цитирано от PariteNi.

Резултатите от проучване, направено през 2020 година сред населението от Югоизточна Европа показват, че финансовите познания на жителите от селските райони са доста по-малки от тези на градското население.

Проучването, озаглавено „Повишаване на финансовата грамотност на населението в селските райони в Югоизточна Европа“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е проведено в България, Хърватия, Грузия, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония и Румъния.

По-ниски доходи

Данните показват, че жителите на селата са с по-ограничени източници на доходи въс всички страни с изключение на Хърватия и Черна гора. Нивото на спестяванията на хората там е доста ниско, а източниците при възникнала нужда се изчерпват до близките и приятелите. Слабо популярно е спестяването за пенсиониране, както впрочем и за създаване или разширяване на семейна ферма или друг бизнес.

Все по-трудно стажът и възрастта достигат за пълна пенсия

Като основни причини за това се посочва, че в повечето страни са влошени икономическите условия. Жителите получават забелжимо по-ниско заплащане за труда си. Липсват животоопределящи фактори като образование, здравеопазване и инфраструктура. Поне половината от селското население в България и Румъния е застрашено от бедност или социално изключване.

Българите не спестяват за пенсия, сочи проучване
Село Пирин, iStock

Подобен е случаят и в Хърватия, където делът на застрашените от бедност е два пъти по-висок по селата, отколкото в градовете – 40% срещу 20%. Още по-тревожно е положението в Грузия и Молдова, където това съотношение е пет към едно. Високи остават и нивата на безработица при младите – 59% при младите хора между 20 и 24 години. И особено младите жени между 25 и 29 години – 43%.

Положителна тенденция

Докладът отчита, че през годините страните от Югоизточна Европа са напреднали значитлно в постигането на по-голямо финасово включване. Но все пак основни фактори за справяне остават вътрешните парични преводи. Те варират от 14% в Северна Македония до почти 30-40% в Черна гора и Хърватия.

Къде в Европа се взима най-добра пенсия?

Затова експертите смятат, че на този фон засилването на финансовата грамотност може да помогне за извеждането на уязвимите групи от бедност. Това касае и онези от тях, живеещи в селските райони.

Българите не спестяват за пенсия, сочи проучване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции