<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой е чов...

Български артисти заплашват със “седмица без събития”

06 Юни 2023
0 163

Български артисти заплашват със “седмица без събития”, ако бюджетът за култура бъде намален. За това предупреждават от Съюза на артистите в България, КТ “Подкрепа”, КНСБ и други културни организации днес, когато се очаква да бъде гласуван новият кабинет.

По време на пресконференция в БТА те обявиха, че са в стачна готовност и ще блокират сектор “Култура” през есента. Това означава за седмица да спрат да работят театри, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища.

Български артисти заплашват със &#8220;седмица без събития&#8221;
Снимка: Асен Тонев/БТА (ЕК)

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев каза, че обществените радио и телевизия също ще подкрепят протеста. Призивът към БНТ е за седмица да не излъчва филми с български актьори или чужди филми, озвучени от български актьори.

Недоволството е породено от предложения на 21 април проектобюджет от служебния финансов министър Росица Велкова. Той предвиждаше разходите за култура от 876.5 млн. лева да станат 838.9 млн. лева за 2023 г. Т.е. със 37 млн. лева по-малко.

В момента 0.6% от БВП отиват за сектор “Култура”. А според финансовата прогноза на Росица Велкова до 2025 г. този процент ще намалее до 0.4% от БВП.

Български артисти заплашват със &#8220;седмица без събития&#8221;
Снимка: Скрийншот от стр. 66 на бюджетната прогноза

Недоволство от този проектобюджет изразиха и депутатите и не го приеха. Притесненията на работещите в културния сектор обаче са, че какъвто и бюджет да бъде приет, той ще ощети културния сектор. Затова те предупредиха, че са в стачна готовност и поставиха условия на управляващите.

За културата на нацията и нацията с (претенции за) култура (Коментарът на “Господарите”

Мутафчиев заяви, че при изработването на бюджета тези 37 млн. лв., които са предвидени да бъдат отнети от капиталовите разходи, трябва да бъдат възстановени в перо издръжка. Той също така обяви, че при разработването на бюджета за 2024 г. трябва да бъдат отделен 1% от БВП за културния сектор.

Председателят на Съюза на българските артисти добави, че се работи по споразумение, което да гарантира стартова заплата в културния бранш от 2 000 лв., като по този начин ще бъдат стимулирани младите хора да се занимават с култура.

Български артисти заплашват със &#8220;седмица без събития&#8221;
Снимка: Асен Тонев/БТА (ЕК)

В случай, че тези условия не бъдат изпълнени, работещите в културния сектор ще започнат протести. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов допълни, че стачните действия могат да продължат и повече от седмица, ако исканията им не бъдат чути.

Български артисти заплашват със “седмица без събития”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции