<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Търсенето на ...

АЕЦ “Запорожие” е била под обстрел

21 Ноември 2022
0 101

АЕЦ “Запорожие” е била под обстрел. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Рафаел Мариано Гроси подчертава, че трябва да има зона за физическа и ядрена безопасност около съоръжението, пише Фокус.

Риши Сунак обеща помощ на Зеленски до победа на Украйна

АЕЦ &#8220;Запорожие&#8221; е била под обстрел

Подробности

“Експертите на МААЕ, които са в ЗАЕЦ, докладваха на централата на Агенцията, че сутринта, местно време, са прозвучали над дузина експлозии както в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа, така и на площадката на централата. Екипът на МААЕ също може да заключи за част от експлозиите от щетите по нейните прозорци”, се казва в доклада.

Позовавайки се на информация, предоставена от ръководството на централата, екипът на МААЕ съобщи, че някои сгради, системи и оборудване са повредени. Но тези щети “не са критични за ядрената безопасност и сигурност”.

Няма данни за пострадали. Експертите на МААЕ са в тесен контакт с ръководството на централата и ще продължат да оценяват и докладват за ситуацията.

Коментар

“Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително тревожни. Имаше експлозии на площадката на тази важна атомна централа, което е абсолютно недопустимо. Който и да стои зад това, това трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди: това е игра с огъня”, подчерта генералният директор на МААЕ.

Той повтори призива си Украйна и Русия да се споразумеят и във възможно най-скоро време да въведат ядрена зона и зона за сигурност около АЕЦ-а. Според Гроси през последните месеци той е провел интензивни консултации с украинската и руската страна за създаването на такава зона. Засега без резултат. Експертът обаче е непреклонен и ще продължи да търси варианти за тази важна идея. Много негови колеги също са съгласни.

“Няма да се откажа, докато тази зона не стане реалност. Както показват дългосрочните обстрели, тя е необходима повече от всякога”, добави той.

АЕЦ “Запорожие” е била под обстрел

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции