<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия излиза ...

Алкохолът в Русия е все по-малко и по-скъп

08 Юни 2022
0 203

Алкохолът в Русия е все по-малко и по-скъп, пише Клуб Z.

Над 100 дни след началото на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Русия, клиентите на заведенията в Москва все още могат да си поръчат вносен алкохол, но запасите са на изчерпване.

Част от заведенията са се запасили добре с вносен алкохол в началото на военните действия, но след края на февруари няма нови потвърдени поръчки за доставки, споделя управител на два бара в Москва.

“Алкохолът, който е произведен от чуждестранни компании, в момента е с между 20 и 50 процента по-скъп. А местните марки бира сега са с цени, които са малко по-ниски от тези, на които се продаваха вносните преди 24 февруари”, уточнява Александър Скрипкин.

Русия е все по-близо до ръба на исторически фалит

Алкохолът в Русия е все по-малко и по-скъп

Много чуждестранни компании вече са напуснали Русия, а доставките по море рязко са намалели. Това се отразява негативно на по-заможните руснаци, свикнали да консумират марков вносен алкохол.

Тежко е положението с бирата

“Крайно нерадостно е положението с бирата”, смята 36-годишният компютърен специалист Антон, който работи в Москва за държавна финансова организация. И добавя, че има проблеми не само с вноса на бира, но дори и на хмел.

Руските пивовари са силно зависими от вноса на хмел и на други суровини, необходими за производството на бира.

Алкохолът в Русия е все по-малко и по-скъп

Още в началото на април от Съюза на руските пивовари обявиха, цитирани от вестник “Комерсант” и от специализираното онлайн издание inside.beer, че местните производители на бира ще имат сериозни проблеми през лятото, когато запасите им от хмел свършат.

“Най-сериозните проблеми са свързани с паричните трансфери към доставчиците в Европа и Америка, както и с нарушените вериги на доставки”, обясняват от Съюза на руските пивовари.

Големи производители на бира напуснаха Русия

Един от тях е германският концерн, който държеше дял от 27 процента от руския пазар чрез подразделението си “Балтика” – най-големия производител на бира в Русия.

Руският пазар напуска и белгийска пивоварна. Тя е втората по големина компания за производство на бира в Русия и е работила съвместно с турска пивоварна. В края на април белгийците обявиха, че водят преговори с турския си партньор, който да купи дела им, съобщи inside.beer.

Преди това от белгийската компания са поискали от турския си съдружник, който държи контролен дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марката в Русия.

Спря транспортирането на вносен алкохол за Русия

Най-големите в света компании за превоз на товари по море, включително трите водещи, временно са спрели превозите на товарни пратки за и от Русия. Страните от Европейския съюз, които граничат с Русия и Беларус, забраниха достъпа до своя територия на товарни превозни средства с руска и беларуска регистрация.

Така “пресъхнаха” доставките на вносен алкохол за Русия, но най-нещастни са любителите на бирата.

Източник: Клуб Z

Снимки: iStock

Алкохолът в Русия е все по-малко и по-скъп

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции