<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126244" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фирми до Дога...

Астронавт обяснява в детайли какво е да отидеш до тоалетна в космоса

18 Април 2022
0 730

Астронавт обяснява в детайли какво е да отидеш до тоалетна в Космоса

Според командир Крис Касиди най-често срещаният въпрос, който хората задават на астронавтите на борда на Международната космическа станция, няма нищо общо с невероятните експерименти, които провеждат там горе.

Астронавти си приготвят пица на Международната космическа станция (видео и снимки)

Астронавт обяснява в детайли какво е да отидеш до тоалетна в Космоса

Малцина са и онези, които се интересуват от страхотните гледки, които се откриват към нашата планета. Не, Касиди твърди, че най-популярният въпрос е как астронавтите ходят по голяма нужда. Ето защо командирът реши да създаде ново видео и да опише подробно целия процес.

Първият

Преди това обаче – малко история. В началото, по време на първите мисии „Аполо“, NASA не се е замисляла особено как точно астронавтите ще ходят по малка и голяма нужда.

Когато първият американец (Алън Шепърд) излиза в Космоса, Агенцията дори не е планирала той да посещава тоалетната.

Пътешествието е трябвало да бъде съвсем кратко и NASA е предположила, че той ще може да издържи. Изстрелването обаче се забавя няколко часа. А човекът е трябвало да чака търпеливо на ракетната площадка. В края на краищата – се напикава.

NASA трябва да измисли някаква система. Тя трябва да работи адекватно при по-дългите пътешествия.

Преди „Аполо 12“ астронавтите са ходели по голяма нужда в специални нужди. Когато е ставало дума за уриниране пък, те е трябвало да вкарват своите органи в тубичка с гумен край. Това наподобявало презерватив. Това обаче имало своите недостатъци, Тъй като обвивката често падала заради проблеми, свързани с различните размери.

Подробности

При „номер 2“ астронавтите използвали фекални торбички, които позиционирали в ануса си със своеобразен „напръстник“.

За номер 1 - вляво, за номер 2 - вдясно. Източник: NASA (public domain).
За номер 1 – вляво, за номер 2 – вдясно. Източник: NASA

При разходки извън космическия апарат астронавтите трябвало да използват „системи за фекално съдържание“ (FCS). Те представлявали „чифт бельо с абсорбираща материя, което се слагало под дреха с течно охлаждане“. Хората, които са стъпили за първи път на Луната, носели памперси.

За щастие, днес ситуацията е значително подобрена. Съвсем наскоро дори NASA започна тестовете на тоалетна за цели 23 млн. долара.

И така, време е и за самото видео – в него командир Крис Касиди обяснява как работи цялата система. На практика тя включва вакуумен маркуч за урината, а за номер 2… вижте сами.

Астронавт обяснява в детайли какво е да отидеш до тоалетна в Космоса

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции