<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 12 000 деца ...

Първа в Европа: Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

19 Ноември 2021
1 2574

Австрия стана първата държава от ЕС, която ще въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19.

Това съобщи на пресконференция федералният канцлер Александър Шаленберг, цитиран от NOVA. Предвидено е тази мярка да влезе в сила от 1 февруари 2022 г.

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

Поради изключително високия брой на новозаразените в страната, от понеделник се въвежда локдаун, който ще продължи максимум 20 дни.

10 дни по-късно ще бъде преценено дали и къде да бъде продължена тази крайна мярка.

На 13 декември автоматично отпада локдаунът за ваксинирани и оздравели, притежаващи съответния зелен сертификат. За неваксинираните ограниченията остават в сила.

Според федералния канцлер, разяснителната кампания, която целеше да убеди около 35% от населението да се ваксинира, не е дала резултат и това наложило строгите мерки.

Шаленберг отбеляза, че за това са действали и определени политически сили.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн подчерта претовареността на здравната система и призова неваксинираните да не излагат на опасност себе си и своите близки. Той също подчерта значението на третата доза за създаване на траен имунитет.

В Австрия спират помощите на безработните, които откажат ваксина срещу Covid-19

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

В седмиците на локдаун в цялата страна ще бъде създадена инфраструктура, която дава възможност на всички, които желаят да получат първа, втора и трета игла.

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции