<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147599" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кьовеши разс...

България е единствена в ЕС с увеличена употреба на антибиотици

15 Октомври 2022
0 106

България е единствена в ЕС с увеличена употреба на антибиотици. В останалите държави изписването на тези лекарства е намаляло драстично през пандемията. Данните са отчетени в доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC), пише в. Сега.

Консумацията на антибиотици намалява в цяла Европа през последните десет години. Причината – растящата резистентност, която все повече тревожи здравните власти по света. Пандемията също е ускорила процеса на постепенно намаляване. През 2020 година има отчетлив спад на употребата на антибиотици в Европа с едно единствено изключение – България.

България е единствена в ЕС с увеличена употреба на антибиотици
Снимка: iStock

16,4 дневни дози на 1000 души е средната употреба на антибиотици в 29 страни от ЕС и Европейска икономическа зона през 2020 година, по данни на ЕCDC. В България консумацията е 22,7 дневни дози на 1000 души. Показателят дава представа каква част от населението се третира с антибиотици извън болничните заведение, отбелязват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Най-сериозна е употребата на антибиотици в Кипър, Гърция и Румъния.

Повече хора умират заради антибиотична резистентност, отколкото от малария и СПИН

Резистентните към антибиотици бактерии представляват опасност за всички, защото причиняват инфекции, които трудно се поддават на лечение.

Самолечението с антибиотици е безотговорна употреба на антибиотици, посочват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

“Ако вземаме антибиотици многократно и неправилно, ние допринасяме за увеличаването на резистентните към антибиотици бактерии, един от най-сериозните световни здравни проблеми. Така че, ако в някакъв момент от живота Вие, Вашите деца или други членове на семейството се нуждаят от антибиотици, възможно е те вече да не действат”, предупреждават европейските здравни експерти.

Припомняме, че над 1,2 млн. души са загинали в световен мащаб през 2019 година заради инфекции, причинени от бактерии, които не се повлияват от антибиотици. Данните от мащабното проучване бяха публикувани в медицинското списание „Лансет“ през януари. Според изследването по-бедните държави са по-силно засегнати, като по-често потърпевшите са децата. Вече текат проучвания за създаване на нови лекарства.

България е единствена в ЕС с увеличена употреба на антибиотици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции