<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ отпускат ...

България е на шесто място по темп на развитие на благотворителността в света

22 Септември 2022
0 50

С ръст от 23% България е на шесто място по темп на развитие на благотворителността в света.

През последната година дарителският индекс на България се е повишил до 41%. През 2020 година той е бил от 37%. Това показва Световният дарителски индекс на КАФ 2022. Страната ни се нарежда на 54-то място сред 119 държави в света, включени в проучването. Тези държави представят повече от 90% от пълнолетното население в света.

Нарастването на щедростта е световна тенденция, сочи изследването.

През миналата година повече хора по света са дарили пари за благотворителност и са помогнали на непознат, в сравнение с която и да е година от предходното десетилетие.

Тенко Николов и Иво Ценов, които ще дарят 100 млн. лв. за образование, здраве и спорт

България е на шесто място по темп на развитие на благотворителността в света
Снимка: iStock

Световният дарителски индекс на КАФ 2022 ще бъде обявен по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

“Дарителството по света приема различни форми и дори дефинициите за това какво представлява благотворителност и щедрост се различават в различните култури. Нашият Световен дарителски индекс цели да измери щедростта, изразена чрез три аспекта на човешкото поведение. Обнадеждаващо е, че общият резултат на Индекса се е повишил, което показва, че хората по света са участвали повече в щедри действия, отколкото през предходната година”, коментира Нийл Хеслоп Oве, главен изпълнителен директор на КАФ.

И допълва: “На фона на несигурна икономическа, социална и политическа обстановка, Световният дарителски индекс подобрява нашето разбиране за ролята на глобалното дарителство. Covid-19 засегна най-бедните и уязвимите в света и попречи на напредъка към целите за устойчиво развитие на ООН. В идващите трудни години надеждите отново са обърнати към частните дарители и бизнеса, които са призовани да запълнят липсата на достатъчни финанси, а благотворителните организации -да използват ограниченото си финансиране с най-голям резултат”.

За пета поредна година най-щедрата страна в света е Индонезия, следвана от Кения. Много страни с високи доходи се завръщат в топ 10, след чувствителен спад в дарителството, задълбочен по време на пандемията.

Към най-щедрите страни в света се присъединяват САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Великобритания се изкачва на 17-о място.

Източник: Mediapool

С ръст от 23% България е на шесто място по темп на развитие на благотворителността в света

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции