<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой е сър...

Тенко Николов и Иво Ценов, които ще дарят 100 млн. лв. за образование, здраве и спорт

08 Юли 2022
0 1425

„Образование, здраве и спорт. Няма как да живееш дълъг и качествен живот без тези три неща“. Така Иво Ценов обяснява пред Капитал защо смята да насочи парите си в тези три направления, пише Свободна Европа.

Иво Ценов е един от създателите на компанията SiteGround, към която се присъединява и Тенко Николов. Фирмата е един от най-големите доставчици на хостинг услуги в света.

Ръководителите на SiteGround даряват 100 милиона лева за образование и здравеопазване в България

Тенко Николов и Иво Ценов, които ще дарят 100 млн. лв. за образование, здраве и спорт

Ценов и Николов ще регистрират фондация, която ще управлява фонд от над 100 млн. лв., предназначен за благотворителност, пише сайтът Булевард България. Една от идеите им е да изградят комплекс с училище, детска градина и спортен център с площ около 100 декара.

„В някакъв момент решихме, че ще пробваме да въздействаме на цялата среда, а не само на това, което ни заобикаля. Защото ако е само средата около нас, никога не трябва да излизаш от нея“, казва Тенко Николов пред Капитал.

Според него един от основните проблеми в България е качеството на образованието.

„А пък има един лаф: прост народ, слаба държава. А простият народ лесно се управлява – лесно го подлъгваш, лесно му сменяш темите на деня и т.н.“, казва Николов.

„Напоследък виждаме, че българчетата все по-трудно се реализират в чужбина. Да, те заминават, защото няма къде да учат в България, но и в чужбина не ги приемат, защото просто нивото им не е достатъчно добро“, обяснява Иво Ценов.

Идеята на двамата е да направят собствен цикъл от детска градина, училище и университет.

„Това е една инвестиция, която след 10 – 20 години ще покаже резултат, “продуктът” на такова училище ще се усети“, казва Ценов. Според тях реалистичният срок училището да заработи е след около пет години.

Другото направление, в което ще инвестират двамата е спортът.

„Спортът трябва също да започва от много ранна детска възраст“, казва Николов.

Според него „трябва да променим манталитета, което няма как да се случи за два дни или за две години. Става дума за нещо, което започваш от 3-4-годишна възраст и се гради до 20 години“.

Ценов и Николов планират да насочат част от средствата си за подкрепа на медицината в България, като обмислят дали да изградят болница, център за изчисления в сферата на здравеопазването или още един научен комплекс за високи медицински технологии.

„Превенцията може и да звучи сложно, но всъщност опира до три много простички неща. Първо, здравословен начин на живот, който включва здравословно хранене. Което по принцип в България е по-лесно, отколкото в купища други държави по света, защото имаме по-качествени зеленчуци. Второто нещо е повече спорт, което е засегнато и в стратегията ни. И третото нещо, което е индивидуално за всеки, е по-малко стрес“, обяснява Николов.

Според „Форбс – България“ съдружниците в SiteGround ще прехвърлят между 80 и 90% от приходите си в новата фондация.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Тенко Николов и Иво Ценов, които ще дарят 100 млн. лв. за образование, здраве и спорт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции