<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поне 13 са заг...

България отново разсърди Митрофанова (видео)

18 Октомври 2022
0 1522

България отново разсърди Митрофанова – този път повод е скандалът около поканата за откриването на новото Народно събрание. Руският посланик няма да бъде поканен, след като идеята предизвика вълна от разнопосочни реакции от политическите партии, които ще станат част от новия парламент. Елеонора Митрофанова е представила своята гледна точка в репортаж за ТАСС.

Тя посочва, че България е прекалила, като е повдигнала темата в медиите.

“Имаше обща резолюция на Европейския парламент, в която се препоръчва руските посланици да се изолират от официални политически контакти, доколкото е възможно. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. Според мен България надхвърли плана, като повдигна темата в пресата да се покани ли Митрофанова на първото заседание на парламента или не – история, която много напомня на водевил“, заяви руският посланик.

Елеонора Митрофанова все пак пожела успех на депутатите от 48-то Народно събрание.

Скандалът около поканата

Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. Според ПП и ДБ руският посланик, който е представител на страна агресор, не трябва да присъства на откриването на новия парламентарен сезон.

След като Надежда Йорданова от “Демократична България” се противопостави на решението за покана на Митрофанова, от ГЕРБ излязоха с позиция, че също не одобряват присъствието на руския посланик на тържественото заседание. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че не би отишъл на събитието, ако Митрофанова е там. Същата вечер обаче Вежди Рашидов коментира по БНР, че непоканването на Митрофанова е “обявяване на война на Русия”. Така рязко тезата за “евроатлантизъм” на ГЕРБ се пропука.

България отново разсърди Митрофанова (видео)

Маската на “евроатлантизма” – начин на употреба (Коментарът на “Господарите”)

Винаги обидена

От началото на руската инвазия в Украйна това е пореден пример как Митрофанова третира България като васална на Путиновата държава територия.

Тя многократно заплашваше България с война, ако не спре да подкрепя Украйна. Дори си позволи да определи българите като “евроатлантически подлоги”. През март Митрофанова посочи, че благодарение на СССР Бългрия изобщо съществува.

Експулсирането на 70 дипломатически представители на Русия в България заради опити за шпионаж през юни доведе до ултиматуми от страна на Митрофанова. Но тя така и не напусна България, а поведението ѝ продължи да е далеч от представите за дипломация.

Наглостта стигна дотам, че в края на юни Митрофанова призова българите да даряват пари за военно оборудване за Русия.

Посолството на Русия призова българите да даряват за руската армия в Украйна

Последва изгонване на български дипломати от Русия. Всичко обаче някак затихна, когато една от целите на Митрофанова беше постигната – правителството на Кирил Петков беше свалено.

Сега темата за настроенията на руския посланик отново е на дневен ред. И отново политиците и обществото са разделени. Дали обаче това не е и целта? Отговора този път оставяме на вас.

България отново разсърди Митрофанова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции