<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160290" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки хиля...

Банковите сметки автоматично ще минат от лев в евро

21 Януари 2023
0 431

Банковите сметки автоматично ще минат от лев в евро. Това преобразуване ще стане факт в деня на въвеждането на единната европейска валута.

ЕС може да забрани TikTok във всички 27 държави членки

Банковите сметки автоматично ще минат от лев в евро

Информацията идва от шефа на БНБ Димитър Радев. Той пише това редовния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

“В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматично преобразуване на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро.”

Извадката е от публикацията.

Банковите сметки автоматично ще минат от лев в евро
Димитър Радев, шеф на БНБ

Вследствие от автоматичното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките.

Според Димитър Радев присъединяването към еврозоната от 1 януари 2024 г. може да е проблем. Причината: всичко зависи от развитието на политическата ситуация.

“Близките месеци могат да предефинират и дадат решаващ импулс за стратегическото развитие, не само на банковия сектор, но и на българската икономика, като цяло”, пише Радев.

Какво ще се случи?

“След въвеждането на еврото, през първите 6 месеца банките (заедно с “Български пощи” ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро. След изтичането на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро. Като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга”.

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро ще се предоставя от банките по тяхна преценка. БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

Това четем още в публикацията. Можете да видите и целия текст тук.

Инфлацията

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%. Но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече.

“Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%. Ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента”.

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

“Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро”.

Мнения

От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания. Тя трябва възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите за еврото.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените.

“Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики”.

Банковите сметки автоматично ще минат от лев в евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции