<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131852" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите щ...

Байдън описа “какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна”

01 Юни 2022
0 464

Правителството на САЩ ще достави по-модерни ракетни системи на Украйна, обяви американският президент пред The New York Times.

С тях отбраняващата се армия ще може по-точно да поразява „важни цели на бойното поле в Украйна“. Според американския държавен глава страната му 

„не насърчава и не позволява на Украйна да нанася удар извън нейните граници“

“Целта на на САЩ е ясна – ние искаме да видим демократична, независима, суверенна и просперираща Украйна, която има силата да възпира и да се защитава от по-нататъшна агресия”, пише президентът.

Преди дни се появи информация, че Вашингтон обмисля доставката на произведени в САЩ системи с по-голям обсег – MLRS (ракетни системи за многократно изстрелване) и HIMARS (ракетни ракетни системи с висока мобилност). Украинското ръководство поиска тези залпови ракетни комплекси от партньорите от НАТО. Целта е страната да може да се защити по-добре от нарастващия натиск от руските военни в Донбас.

САЩ няма да изпращат на Украйна ракетни системи, които могат да достигнат до Русия, каза обаче Байдън в понеделник
Байдън описа &#8220;какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна&#8221;
DPA

Системата HIMAR, монтирана на превозно средство, може да изстрелва ракети с обсег от няколкостотин километра. Високопоставен американски служител е коментирал във вторник вечерта, че Украйна трябва да получи системата, но с боеприпаси с обсег 80 километра.

На това разстояние тя ще е недостъпна за обстрела на руската артилерия. Същевременно ще поставя пред риск кремълските батареи. HIMAR може да бъде използвана и за атаки над руските складове с провизии.

Какво представлява “заем-наем” – новият закон на САЩ в помощ на Украйна?

Ново попълнение в арсенала на Киев ще промени изцяло баланса на силите – сочат анализатори

„Тези системи се използват от украинците за отблъскване на руските настъпления на украинска територия, но те не се използват срещу Русия“, е казал неназованият служител, цитиран от медиите.

Досега правителството във Вашингтон предупреждава, че оръжията с по-голям обсег могат да означават ескалация, ако Украйна ги използва за атакуване на цели в Русия. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всяка доставка на оръжие, която може да достигне руска територия, ще бъде „сериозна стъпка към неприемлива ескалация“.

Байдън описа &#8220;какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна&#8221;

“Бързо задвижихме изпращането на значително количество оръжия и амуниции, за да могат те да се сражават и да бъдат във възможно най-силната позиция на масата на преговорите”, казва още Байдън.

Доставката на по-модерните залпови ракетни комплекси е част от нов пакет за сигурност на стойност 700 милиона долара. Той включва още снаряди, радарни системи, противотанкови оръжия Javelin, хеликоптери, превозни средства и резервни части.

САЩ не искат война между НАТО и Русия, нито биха се опитали да свалят Владимир Путин от власт. „Докато Съединените щати или нашите съюзници не бъдат атакувани, ние няма да участваме пряко в този конфликт – нито чрез изпращане на американски войски в Украйна, нито чрез нападение на руски сили.“

“Ако обаче Русия не си плати за атаката на Украйна, това може да доведе до края на базирания на правила международен ред, както и да има катастрофални последици в световен мащаб.”

Първата дама на САЩ разкри как спори със съпруга си пред чужди хора

Президентът на САЩ пише, че към момента няма признаци, че Русия възнамерява да използва ядрено оръжие в Украйна. Но „реториката на Русия, която дрънка ядрената сабя“ сама по себе си е опасна и безотговорна, казва още той.

Байдън описа “какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна”

Източник: The New York Times, Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции