<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128629" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: Убитите ...

Какво представлява “заем-наем” – новият закон на САЩ в помощ на Украйна?

10 Май 2022
0 2905

Какво представлява “заем-наем” – новият закон на САЩ в помощ на Украйна?

Историческа стъпка – така украинският президент Володимир Зеленски определи приемането на американския закон “заем-наем” (Lend-Lease), който ще улесни военната помощ за Украйна. Нормативният акт беше официално одобрен от президента Джо Байдън на връх Деня на Европа. Материал на Булевард България.

Байдън подписа закон за “ленд-лийз” за Украйна (видео и снимки)

Законът създава опростена процедура за доставка на всякакви видове оръжия и боеприпаси за Украйна и други страни. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да помогне на противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз. Този път обаче Кремъл е от другата страна – Москва е агресорът в Украйна, а мнозина се питат дали историята ще се повтори и американската военна помощ за Киев отново ще изиграе ключова роля във войната.

Какво представлява &#8220;заем-наем&#8221; &#8211; новият закон на САЩ в помощ на Украйна?
Reuters
Какво предвижда законът за ленд-лийз за Украйна?

Правният акт носи името Закон за ленд-лизинг за отбрана на демокрацията на Украйна. Той ще улесни САЩ да отпускат или да дават под наем военна помощ на съюзници, засегнати от руската инвазия. Съгласно мярката Киев ще може да поиска опростен трансфер на американско оръжие и друга помощ за сигурност, а САЩ ще получат гаранции, че страната ще замени или възстанови активите на по-късен етап.

Концепцията за “заем-наем” дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ

Законът беше приет първо от Камарата на представителите с 417 гласа “за” и 10 “против”, а няколко седмици по-късно беше приет и от Сената – с пълно единодушие.

Джо Байдън няколко пъти посочи, че е от решаващо значение за САЩ да продължат да предоставят ресурси, за да помогнат на Украйна да се защитава от Русия. Сред исканията на президента са Конгресът да одобри допълнителни 33 млрд. долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ на украинското правителство.

Програмата “заем-наем” през Втората световна война
Какво представлява &#8220;заем-наем&#8221; &#8211; новият закон на САЩ в помощ на Украйна?
90-годишен ветеран от ВСВ се вози в джип Willy. Архив AP/Alexander Zemlianichenko

Приетият нов закон за Украйна е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне на противниците на нацистка Германия, включително и на Съветския съюз. Той дава възможност на Вашингтон да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави.

Чрез правния принцип за ленд-лизинг по време на Втората световна война САЩ изпращат помощ на стойност близо 50 млрд. долара. За цялата война доставки от тях получават Великобритания, СССР, Китай, Франция, Австралия, Белгия, Холандия и десетки други страни.

Какво представлява &#8220;заем-наем&#8221; &#8211; новият закон на САЩ в помощ на Украйна?
 Тогавашният президент Франклин Рузвелт обяснява спогодбата по следния начин: "Представете си, че къщата на съседа ми гори, а аз имам в двора си градински маркуч. Мога ли да му кажа: "Съседе, този маркуч струва 15 долара, плати ми ги и го вземи да си свършиш работата." Какво ще спечеля аз от това? За тези 15 долара може да изгори и моята къща. Просто като угаси пожара, съседът ще ми върне маркуча". 

AP

Така на 2 януари 1941 г. служителят на министерството на финансите Оскар Кокс подготвя първия проект на нормативния акт, а няколко дни по-късно той вече е внесен в Сената и Камарата на представителите. На 11 март 1941 г. законът е одобрен от двете камари и подписан от президента. По това време страна е неутрална държава и все още не е участник във войната.

Какво мисли Кремъл?

Американският закон от Втората световна война винаги е разделял руските политици. Според едни без военните доставки от САЩ и Великобритания, СССР не би могъл да е от страната на победителите във войната, докато другите смятат, че тези доставки са напълно незначителни. Например според Николай Рижков, последният премиер на СССР, определено може да се твърди, че програмата ленд-лийз “не е от ключва роля за Великата победа”. Диктаторът Йосиф Сталин обаче е обявявал противоположно на това мнение. Той казва:

“Най-важното нещо в тази война са машините. Съединените щати са държавата на машините. Без тези машини, които получихме през “заем-наем”, щяхме да загубим войната”.

Чрез американската програмата Съветският съюз получава около 400 000 джипа, 14 000 самолета и 13 000 танка, както и самолетно гориво, финансиране на съветската жп система и редица други помощи.

“Бъдете проклети”. Защо преживели нацистката обсада на Ленинград осъждат войната в Украйна?

Сега обаче Кремъл е от другата страна – съвременната версия на ленд-лийз ще подпомага не руската войска, а тези, които се бият с нея

Новината за приемането на закона силно разтревожи Москва. Държавните медии започнаха да разпространяват информация, дискредитираща механизма за помощ на Украйна. Те обясняваха, че програмата е създадена основно от американците за развитие на икономиката им чрез бюджетно финансиране на компании, произвеждащи оръжия.

В същото време руските медии се стремят да сплашат украинците с наратива, че “Америка е започнала да работи по превръщането на Украйна в дългосрочно поле на военна конфронтация” и е готова напълно да унищожи Украйна, за да отслаби Русия.

Тепърва се очакват първите доставки за военна помощ към Киев по новия мехавизъм, които са критични за отбраната на страната. Съживената стратегия за по-бързо изпращане на военно оборудване показва твърдата позиция на САЩ в подкрепа на съюзниците от Източна Европа и поставя Москва пред въпроса дали историята няма да се повтори, само че този път за нейна сметка.

Какво представлява “заем-наем” – новият закон на САЩ в помощ на Украйна?

Източник: Булевард България

Видео: CBS News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции