<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха голя...

Байдън показа древни галактики, запечатани на снимка от “Джеймс Уеб”

12 Юли 2022
0 138

Байдън показа древни галактики, запечатани на снимка от “Джеймс Уеб”, пише Дневник.

Трудно е дори да се осмисли”. “Изумително е”. “Нов прозорец към историята на Вселената”. С такива коментари американският президент Джо Байдън представи първото от серия изображения на телескопа “Джеймс Уеб” във всичките им цветове.

Как се прави секс в Космоса

“Гледаме над 13 млрд. години назад. Връщаме се почти в началото”, каза на същия брифинг в Белия дом администраторът на американската космическа агенция НАСА Бил Нелсън. Ето и как той описва: “Светлина от галактики, изкривена от други галактики, пътувала в космоса милиарди години, преди да стигне до хората.”

С брифинга Байдън даде изпреварващо начало на серия събития, с които започва официалното публикуване на изображения от най-големия космически телескоп, създаван от човек, след месеци прецизна настройка.

Първото показано от президента на Съединените щати и администратора на НАСА е и най-доброто и подробно инфрачервено изображение на Вселената, виждано досега (телескопът работи в инфрачервения спектър). Апаратът ще търси първите звезди, за да разбере повече за еволюцията на галактиките, екзопланетите и много други. Със способностите си се очаква да промени представите за Вселената, а и за първите ѝ “мигове”.

Това ще стане, докато телескопът работи по двете си основни цели. А именно: да документира звездите от “началото” и да установи дали има далечни планети, които са обитаеми.

Изображението от снощи и подготвените за публикуване днес са само знак, че “Джеймс Уеб” може да направи това; работата предстои.

Какво се вижда

Изображението, направено с широкото 6.5 м огледало със златно покритие, е на галактическия куп SMACS 0723 от съзвездието, известно като “Летяща риба”. То е познато на човечеството от векове. Счита се, че е на 4.6 млрд. светлинни години, но е изкривило светлина от много по-далечни обекти. Тук, в червено и съвсем малки, се виждат и изображения на галактики, съществували едва 600 млн. години преди Големия взрив. Това е много време за човек, но малко за Вселената, чиято възраст се оценява на 13.8 млрд. години.

По думите на Нелсън в следващите изображения, които ще бъдат показани от НАСА, ще има връщане още по-назад – на 13.5 млрд. години. “Исторически момент за науката и технологията, за Америка и за цялото човечество”. Това каза още Байдън (“Джеймс Уеб” е създаден в партньорство на САЩ с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция).

“Джеймс Уеб”, наследникът на прочутия “Хъбъл”, полетя успешно на Коледа след дълга разработка и години отлагане.

Вторник и сряда са предвидени от НАСА в голяма степен за подробно представяне на останалите, непредставени от Байдън и Нелсън изображения. Ще бъдат обяснени и получените от телескопа данни.

Пълният списък с изображенията, освен SMACS 0723, включва две мъглявини (Southern Ring Nebula и Carina Nebula), групата галактики Квинтет на Стефан (на 290 млн. светлинни години) и екзопланетата WASP-96b на 1100 светлинни години.

Байдън показа древни галактики, запечатани на снимка от “Джеймс Уеб”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции