<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шон Пен подар...

БДЖ получава 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци

09 Ноември 2022
0 157

БДЖ получава близо 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци.

На днешното заседание правителството одобри промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД в размер на 1 566 245 лв., пише bTV.

Средствата са предвидени за извършената обществена услуга – безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

Допълнителни 100 млн. евро за бежанците от Украйна получават България и още страни

БДЖ получава 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци
Снимка: БДЖ

Хотелиерите, настанили украински бежанци, също ще получат 6,7 млн. лева. Помощта ще се изплаща за периода от 01 до 30 септември 2022 г. Подадени за периода са общо 300 заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ. През това време са реализирани 507 519 нощувки. В някои места за настаняване е предоставено и изхранване на украинските бежанци.

Изпълнението на Програмата за настаняване на бягащи от войната е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

БДЖ получава 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции