<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейската...

Допълнителни 100 млн. евро за бежанците от Украйна получават България и още страни

31 Октомври 2022
0 125

Допълнителни 100 млн. евро за бежанците от Украйна получават България и още страни. Става дума за Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти.

Уточнение

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Общо

Говорител на ЕК днес посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС.

Комисията призова днес Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза.

Местене

Стана ясно също, че украинските бежанци отново ще бъдат преместени в държавни бази.

Европейската комисия отпуска допълнително средства на България за продължаване на грижата за украинските бежанци. Заедно с още шест държави страната ни ще получи общо 100 милиона евро за осигуряване на храна, превоз и временно настаняване.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че България ще продължи програмата за настаняването на украинските бежанци, като те отново ще бъдат преместени в държавни бази. Предвидени са необходимите места и възможности, допълни той.

“Искаме да сме сигурни, че в зимните условия, които предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места и няма да се налага преместването им в тежки климатични условия”, каза министърът.

Допълнителни 100 млн. евро за бежанците от Украйна получават България и още страни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции