<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков ще пос...

Бензиностанциите предлагат по-големи отстъпки и за премиум горивата

21 Юли 2022
0 354

Заради поскъпването на горивата беше въведена държавна компенсация от 25 ст. на литър. Тази компенсация важи за бензин А95 и обикновен дизел, пише СЕГА.

Това принуди бензиностанциите да въведат за своя сметка по-големи отстъпки и за премиум горивата, които предлагат.

Малки бензиностанции у нас започнаха да фалират

А много от търговците предлагат и стандартните си промоции, като ги комбинират с компенсацията. Така общото намаление за литър А95 или дизел може да достигне и 30 ст.

Бензиностанциите предлагат по-големи отстъпки и за премиум горивата
iStock

Бензиностанция Shell продава своите премиум горива Shell V-Power – бензин и дизел, с 25 ст. отстъпка.

“Лукойл” направи същото с горивата Ecto.

В OMV също предлагат отстъпка, но по-малка, която се прилага само ако имате карта Save&Drive.

А за бензиностанциите на самообслужване, които “Петрол” имат, намалението е 5 ст. за А95 и дизел и 8 ст. за подобрените версии.

Всички бензиностанции имат и допълнителни отстъпки при притежание на клубна карта. В ЕКО и OMV намаленията важат само с картите, които предлагат.

Бензиностанциите предлагат по-големи отстъпки и за премиум горивата
iStock

От Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива, където членуват малките представители на петролния пазар, споделиха, че единици малки бензиностанции са въвели държавната отстъпка.

Експерт: По-малките бензиностанции няма да прилагат отстъпката от 25 стотинки

“Малките бензиностанции и да искат, нямат възможност да приложат тази схема. Процедурата предвижда търговците повече от месец за своя сметка да правят отбива от продажбите и след това да си го прихващат от начисления ДДС. Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности”, обясни Иван Кашилски, председател на асоциацията.

Бензиностанциите предлагат по-големи отстъпки и за премиум горивата

Източник: СЕГА
Снимки: iStock
Видео: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции