<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134379" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски оча...

Близо 60% от българите не одобряват войната на Путин в Украйна

20 Юни 2022
0 57

Мнозинството от хората у нас остават настроени срещу руската война в Украйна. 58.8% от българите твърдят, че по-скоро не одобряват действията на руския президент Владимир Путин.

23.3%, или всеки четвърти, обаче е на обратното мнение. Това показва изследванена „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано днес.

Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, съответно привърженици на политически сили, които са традиционно в по-голяма степен проруски настроени. Възможно е в тези отговори да е залегнала и известна социална желателност, както и „скрита подкрепа“ за войната в Украйна, коментират социолозите.

В контекста на руската инвазия влиянието на фалшивите новини в България расте.

Българите са осезаемо скептични към медийната информация за войната, която достига до тях, посочват от „Галъп”. 50.7% от анкетираните намират, че информацията, която медиите у нас оповестяват за войната, е като цяло по-скоро недостоверна. Повече доверие на медиите имат 25.9 на сто. Останалите се колебаят.

Зеленски очаква засилена атака от Русия тази седмица

Близо 60% от българите не одобряват войната на Путин в Украйна
iStock

Интересното е, че точно тук най-възрастните хора повече се уповават на медийната информация. Това обаче на свой ред събужда и известна тревога за бдителността на по-възрастните по отношение на потенциална дезинформация.

Фалшиви новини

На този фон 35 на сто свидетелстват, че всеки ден или почти всеки ден срещат новини, които могат да определят като фалшиви. Всеки четвърти споделя, че попада на фалшиви новини няколко пъти в месеца. А 11.3% – поне веднъж месечно. По-рядко са ги засичали 8%, а около една пета се колебаят какво да отговорят.

Източниците на информация

За 53.1% основен източник на информация остава гледането на телевизия. 22.3% се информират от социалните мрежи в интернет, а 16.6 на сто – от други сайтове в интернет. Далеч назад като основен източник на информация остават радиото и четенето на вестници. При младите възрастови групи обаче социалните медии вече са абсолютен номер едно. А на второ място идват останалите страници в интернет.

От българските телевизии като най-обективна по отношение на информацията закономерно се възприема обществената телевизия (32.5%), следвана от големите частни телевизии (28.1%) и по-малките частни телевизии (15.9%).

Близо 60% от българите не одобряват войната на Путин в Украйна
iStock

За 39 на сто от анкетираните граждани българските медии са достоверен източник, докато 28.3% биха предпочели чуждестранни. Не е малък обаче и делът на колебаещите се – 32.7%.

Източник: „Галъп интернешънъл болкан“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции