<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди учени...

Близо 90% от учителите отказват да правят тестове на малките ученици

07 Ноември 2021
0 4859

87,3% от учителите не желаят да правят тестове на малките ученици, пише Dir.bg.

“Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен”.

Близо 90% от учителите отказват да правят тестове на малките ученици

Това се казва в национална позиция до медиите от Синдиката “Образование” към КТ “Подкрепа”, с председател д-р Юлиян Петров.

В нея се настоява участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип.

При декларирано съгласие на педагогическите и непедагогическите специалисти в образователните институции.

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

“Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.

Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември 2021 г.”, се настоява в позицията на синдиката.

От учителския синдикат отправят призив към здравния министър да промени своята заповед, като даде възможност на родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

Позицията е била взета след заседание на Националния съвет на Синдиката “Образование” към КТ “Подкрепа”.

В нея се казва, че 87,3 процента от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап.

Учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика.

А също и че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение.

Друг фактор, който се изтъква е, че тестовете трябва да се правят на гладно и жадно.

По техни думи голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9.00 часа сутринта би нарушила грубо здравословния им режим и трябва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици.

Близо 90% от учителите отказват да правят тестове на малките ученици
снимка SkyNews

Освен това те смятат, че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка, а тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители”.

Учители

За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от четирима-петима възрастни, за да бъде изпълнено в този срок.

Друг фактор е свързан с присъствието на външни лица в училище, който подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците.

Няма да бъде възможно и спазването на дистанцията от 1,5 метра, а в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, но те учат в съседни стаи.

Близо 90% от учителите отказват да правят тестове на малките ученици

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции