<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Ден...

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

04 Ноември 2021
0 326

Училищните специалисти, които са ангажирани в процеса на тестването, ще получат допълнителнo заплащане през ноември и декември 2021 г., пише Булевард България. Размерът му ще се определи допълнително в анекс към колективния трудов договор. 

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

В понеделник и четвъртък ще се изследват и учителите, които не са си извадили Covid-сертификат – т.е. не са ваксинирани, преболедували или тестване в последните 48-72 ч. 

Това става ясно от срещата на министър Николай Денков с Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование в сряда вечерта. 

Осигуряването на щадящите тестове за всички училища в най-сериозно засегнатите от Covid-19 общини може да стане до понеделник. Ще са необходими обаче поне още два дни, за да организира завръщането към присъствено обучение. 

Всички изследвания ще се правят в класните стаи, а не у дома. 

Учениците от 1. до 4. клас в общините с над 750 на 100 000 нови случаи за двуседмичен период ще могат да се върнат обратно не по-рано от 10 ноември. 

Осигурените тестове за децата ще се прилагат два пъти седмично в понеделник и четвъртък. Ще е необходимо да се отделят по 30 минути за провеждането на изследванията, като организацията на времето ще се решава от директора на училището. 

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да бъдат тествани (видео)

Учениците, които вече са преболедували или са ваксинирани, няма да бъдат тествани, каза образователният министър Николай Денков. 

Потвърдените случаи при деца от 0 до 19 г. са 32 362, а напълно ваксинираните между 12 и 19 г. са 27 836, според данните на МЗ към 4 ноември. 

Отрасловият съвет за средното образование е решил, че минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. 

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца. За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват по два пъти седмично

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции