<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142096" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Две демонстр...

Богатите също емигрират. Откъде бягат и къде отиват? (графики)

24 Август 2022
0 775

Само през 2022 г. близо 88 хиляди милионери по света ще се преместят да живеят в нова държава. Прогнозата е на най-голямата консултантска компания по миграция в света “Henley & Partners”, базирана в Лондон. Докладът ѝ „Henley Global Citizens“, цитиран от Булевард България, проследява тенденциите в областта на частното богатство, бе публикуван неотдавна.

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци

Докладът събира данни за миграцията на хора с високо нетно състояние – от над 1 млн. долара, които са избягали от страната си и са останали да живеят в чужбина за повече от 6 месеца. Тенденцията през годините е, че все повече милионери по света се установяват в други държави – най-често по данъчни причини или за да избягат от политическо или икономическо напрежение в родината си. Осем от десет от най-популярните страни за бягство са признати демокрации, докато много от държавите, които милионерите напускат, или не са демокрации, или са конфликтна точка, или и двете.

Богатите също емигрират. Откъде бягат и къде отиват? (графики)
Русия и Украйна

Войната в Украйна се очаква да окаже силно влияние, като прогнозите са, че най-големият брой емигриращи милионери ще идва именно от двете страни в конфликта. Русия се очаква за загуби най-голям брой от богатите си граждани – 15 хиляди от тях вероятно ще напуснат страната през тази година. Украйна ще претърпи голяма загуба в процентно изражение – 42% от много заможните лица там може да емигрират до края на 2022 г., показват данните, но като брой хора числото не е така внушително – 2800.

Китай

Друга държава, която се очаква да отбележи голяма загуба на милионери, е Китай. Прогнозите там достигат до 10 хил. души. Според ръководителя на отдел „Изследвания“ в компанията „New World Wealth“ Андрю Амоилс това може да се окаже вредно за страната, тъй като общият ръст на богатите в Китай напоследък намалява.

Индия

Голям брой милионери си тръгват и от Индия, Хонг Конг, Бразилия и Мексико. Сред тях обаче се нарежда и една европейска страна – Великобритания, която в продължение на много години привличаше огромен брой заможни хора – особено от Южна Африка, Азия и други държави в Европа.

Тенденцията милионерите да избират Обединеното кралство за нов дом се преобръща преди 5 години, когато за първи път повече богати напускат страната, отколкото влизат в нея. За периода между 2017 и 2022 г. от Великобритания са си тръгнали 12 хиляди души, натрупали значително състояние – много повече, отколкото са се установили там. Периодът съвпада с “Брекзит” – референдумът за напускане на ЕС се проведе през 2016 г., а окончателната раздяла със Съюза се случи през 2020 г. Сред възможните причини за вълната от богати емигранти е и повишаването на данъците за лицата с високо материално състояние.

Богатите също емигрират. Откъде бягат и къде отиват? (графики)

Милионери се опитват да изселят бездомник, приютил се в пещера до имотите им (снимки)

Сред най-желаните дестинации за милионери се нареждат страни от всички точки на света – Австралия, Израел, Гърция и Канада. А лидерът в това отношение са Обединените арабски емирства.

Повече подробности за цитирания доклад можете да прочетете тук.

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции