<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държи ли Бълг...

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци

20 Януари 2022
0 359

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци.

Бил Гейтс предупреди за бъдещи пандемии, по-страшни и от Covid-19

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци

Група от повече от 100 милиардери и милионери отправиха общ призив към политическите и бизнес лидерите, които взимат участие в тазгодишното онлайн издание на Световния икономически форум в Давос: “Накарайте ни да плащаме повече данъци!”

Групата, която нарича себе си „Патриотични милионери“, смята, че в момента супер богатите не плащат своя дял от глобалното икономическо възстановяване от пандемията, предаде Ройтерс.

„Като милионери ние знаем, че настоящата данъчна система не е справедлива. Повечето от нас могат да кажат, че докато светът претърпя огромно количество страдание през последните две години, нашето богатство нарасна по време на пандемията. Въпреки това малцина от нас могат честно да кажат, че са платили справедлив дял данъци“, се казва в отворено писмо, публикувано по повод „виртуалния Давос”, който започна на 17 януари.

Макар че резкият скок на богатството на най-заможните хора през последните години накара повече от 130 държави да постигнат споразумение за глобален корпоративен данък от 15%, групата от Давос смята, че милионерите трябва да допринасят повече за общото благо.

По-рано тази седмица неправителствената организация „Оксфам“ публикува прочуване, според което състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило от началото на пандемията – от 700 млрд. на 1,5 трлн. долара.

Изумително: 87-годишен мъж не се е къпал 65 години и е в удивително здраве (видео и снимки)

Милионери и милиардери пожелаха да плащат повече данъци
COVID-19 coronavirus in USA, 100 dollar money bill with face mask. Coronavirus affects global stock market. World economy hit by corona virus outbreak and pandemic fears. Crisis and finance concept.

„Част от проблема“

Писмото, подписано от наследницата на империята Disney Абигейл Дисни и рисковия инвеститор Ник Ханауер, е насочено именно към участниците във Световния икономически форум, който се провежда онлайн тази седмица. „Няма да намерите отговора в частен форум… вие сте част от проблема“, се казва в него.

Говорител на Световния икономически форум заяви, че плащането на справедлив дял данъци е един от принципите на форума, а данъкът върху богатството – какъвто съществува в Швейцария, където е базирана организацията – може да бъде добър модел за следване.

В повечето страни, извън Европа и Южна Америка, където в някои държави скоро бе въведен „данък богатство“, най-заможните хора не трябва да плащат годишни данъци по активи като недвижими имоти, акции или произведения на изкуството. Те се облагат с данък само при продажба.

Според проучване, проведено от „Патриотичните милионери“ съвместно с „Оксфам“ и други организации с нестопанска цел, прогресивен данък върху богатството, започващ от 2% за тези с повече от 5 милиона долара и нарастващ до 5% за милиардерите, може да събере 2,52 трилиона долара в световен мащаб – достатъчно за изваждане от бедност на 2,3 млрд. души и гарантиране на здравни грижи и социална защита за хората, живеещи в страни с по-ниски доходи.

През 2021 г. Световната банка призова страните да обмислят данък върху богатството, за да помогнат за намаляване на неравенството, да попълнят държавните хазни, изчерпани от схемите за подкрепа в условията на пандемия, и да си възвърнат социалното доверие.

От началото на пандемията обаче подобни данъчни схеми са въвеждани само в Аржентина и Колумбия.

Източник: сп. “Мениджър”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции