<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени открих...

Брекзит удря британската икономика по-лошо от пандемията

29 Октомври 2021
0 604

Дойче веле разказва какви са икономическите последствия за хората на Острова

Брекзит ще нанесе по-тежки щети на британската икономика дори и от пандемията, предупреди Службата за бюджетна отговорност (OBR).

Брекзит удря британската икономика по-лошо от пандемията

Тя е независим орган за фискален надзор в Обединеното кралство. Нейният ръководител Ричард Хюс заяви пред BBC, че излизането на страната от ЕС ще понижи дългосрочно брутния вътрешен продукт (БВП) с 4 процента. А пандемията от Covid-19 ще намали БВП на страната с още два процента, твърди той.

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

В този смисъл Брекзит ще се отрази на икономиката на Великобритания по-зле и от пандемията.

Увеличават се издръжката на живота и инфлацията

„Дългосрочно въздействието на Брекзит ще бъде по-лошо, отколкото това на пандемията”, подчерта Хюс.

В последната си оценка съвещателният надзорен орган стигна до извода, че проблемите с доставките, причинени от затегнатите имиграционни закони, както и митата и бюрокрацията са влошили значително положението във Великобритания.

Брекзит удря британската икономика по-лошо от пандемията

Тази сряда финансовият министър Риши Сунак представи актуализация на бюджета на страната, предвиждащ милиардни помощи за редица икономически отрасли, както и повишение на данъците.

Службата за бюджетна отговорност предупреди още, че разходите за издръжка на живота могат да се повишат рекордно за последните 30 години, а инфлацията може да достигне 5 процента.

Междувременно вестник „Таймс” определи като огромно очакваното увеличение на данъците, а булевардното издание „Сън” говори за „епидемия на правителствените разходи”.

Правителството представя оптимистична картина

В същото време финансовият министър Риши Сунак смята, че през 2022 година британската икономика ще се върне към нивата си от преди пандемията, а ръстът ще достигне 6,5 процента през тази, и нови 6 процента през следващата

Брекзит удря британската икономика по-лошо от пандемията

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции